avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lista Actionarilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lista Actionarilor

Sunt actionar la un SA si am cerut de la administratie Structura Actionariatului (doream lista cu actionari ) si am primit o copie dupa "Structura sintetica a detinatorilor de instrumente financiare(detinatori peste 10%)" emisa de Depozitul Central SA cu o adresa de in care este mentionat doar "Structura Actionariaului" . Am dreptul sa primesc o lista cu toti Actionari( deoarece in cea primita sunt numai cei peste 10 %)?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:16, 28 Ianuarie 2010
Nu am vrut sa spun ca CNVM este un for legislativ, insa are un cuvant important in privinta societatilor tranzactionate pe o piata de capital.
Am lucrat mult cu aceasta institutie si le cunosc pozitia.
D-ra Andreea , Dvs.spuneti ca SA-urile nu sunt obligate sa inregistreze in Reg.comertului structura actionariatului, insa in orice certificat constatator emis de ORC apare o rubrica"structura actionariatului" ! ORC solicita in mod expres SA-urilor sa declare cat la suta sunt actionari p.juridice si cat p.fizice. In mod logic, daca acest raport se schimba, apare obligatia de a declara noua structura , deoarece apare discrepanta intre ce e in reg.comertului si ce e in reg.actionarilor de la SA. Ex. o banca solicita unui SA un certificat constatator si constatand ca actionarul pe care il stie din declaratiile firmei ca majoritar - p.j.- nu se regaseste in certificatul constatator unde apare"100% persoane fizice", suspenda analiza dosarului pt.aprobare credit pana la reglementarea situatiei. Deci, SA-ul este obligat sa isi declare la reg.comertului cel putin noua structura a actionariatului daca nu chiar nominalizarea actionarilor .Mentionez ca banca nu considera suficient extrasul din registrul actionarilor de la firma !Care este procedura legala si obligatorie atunci?
doinytza a scris:
ORC solicita in mod expres SA-urilor sa declare cat la suta sunt actionari p.juridice si cat p.fizice.

Ba nu solicita deloc. Rubrica aceea e acolo din simplul fapt ca nu s-a facut inca un sistem separat de evidenta pentru SA-uri fata de SRL-uri.

In mod logic, daca acest raport se schimba, apare obligatia de a declara noua structura , deoarece apare discrepanta intre ce e in reg.comertului si ce e in reg.actionarilor de la SA.

Obligatiile nu exista decat daca o lege sau un contract le prevad. Cand imi aratati legea care prevede inregistrarea actionarilor in RC, imi retrag cuvintele de mai sus.

Ex. o banca solicita unui SA un certificat constatator si constatand ca actionarul pe care il stie din declaratiile firmei ca majoritar - p.j.- nu se regaseste in certificatul constatator unde apare"100% persoane fizice", suspenda analiza dosarului pt.aprobare credit pana la reglementarea situatiei. Deci, SA-ul este obligat sa isi declare la reg.comertului cel putin noua structura a actionariatului daca nu chiar nominalizarea actionarilor .Mentionez ca banca nu considera suficient extrasul din registrul actionarilor de la firma !Care este procedura legala si obligatorie atunci?

Banca respectiva inca nu a dat de cineva care sa ii explice cum se face dovada structurii actionariatului. Si eu am lucrat cu banci pentru clienti si n-am avut niciodata aceasta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere s.a. bog.dan bog.dan Buna seara, puteti sa imi spuneti cum se poate ca o societate listata pe RASDAQ sa fie transformata in societate de tip inchis ? Care sunt criteriile pentru ... (vezi toată discuția)
Lista actionari cristina_123 cristina_123 Am o intrebare Cat de confidentiala este lista de actionari (inclusiv procente) a unei companii private cu capital strain, care are activitate in ... (vezi toată discuția)
Refuz efectuare opp vs proces initiat de actionarul minoritar ioni3 ioni3 Buna seara, Este vorba de o societate listata pe BVB. Actionarul majoritar al acestei societati trebuia sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie ... (vezi toată discuția)