avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale lista Actionarilor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

lista Actionarilor

Sunt actionar la un SA si am cerut de la administratie Structura Actionariatului (doream lista cu actionari ) si am primit o copie dupa "Structura sintetica a detinatorilor de instrumente financiare(detinatori peste 10%)" emisa de Depozitul Central SA cu o adresa de in care este mentionat doar "Structura Actionariaului" . Am dreptul sa primesc o lista cu toti Actionari( deoarece in cea primita sunt numai cei peste 10 %)?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:16, 28 Ianuarie 2010
Lista actionarilor este una, structura actionariatului este alta. Structura cuprinde actionarii semnificatifivi in functie de un anumit procent. Poarta denumirea si de sintetica intrucat este data pentru o anumita valoare procentuala de detinere din capitalul social ( 5%, 10 %, 1%).
Nu puteti primi decat aceasta structura. Daca si CNVM-ul va raspuns in acelasi mod trebuie sa luati informatia de buna.
Pe langa toate cele aratate, eu va mai indic si posibilitatea relativ extrema si la care sa incercati sa apelati daca acea lista completa va este absolut necesara. Ma refer la o actiune in instanta prin care sa cereti obligarea la comunicarea aceestei liste complete (obligatie de a face). In acest fel, instanta va aprecia daca aceasta cerere a dvs. este legal intemeiata sau nu. Va propun aceasta solutie, deoarece si eu sunt de parerea colegului fcserban in privinta intentiei legiuitorului referitor la intelesul expresiei "structura actionariatului".
Este o propunere, iar dvs. decideti, pornind de la necesitatea acestei cereri pt. dvs. si avind in vedere si durata sau costurile (nu foarte mari totusi) solutionarii in instanta.
1. Daca CNVM a raspuns ceva, aceasta nu inseamna ca raspunsul sau ori modul in care a raspuns este litera sau spirit de lege...

2. Nu sunt un practicant in domeniul pietei de capital (lucrez doar pentru societati inchise), motiv pentru care nu imi permit sa exprim opinii concrete cu privire la acest domeniu. Insa doresc sa lansez urmatoarea "provocare" pentru cei care profeseaza in materia pietei de capital (ce are reglementari aparte, deosebit de stufoase):

Ipoteza: Userul a solicitat sa i se elibereze "lista actionariatului" (asa a inteles acesta sa-i zica "structurii actionariatului"), iar societatea de registrul i-a emis o "structura sintetica a actionariatului", cuprinzand doar actionarii ce au detineri de peste atat la suta din capitalul social. Evident, hartia ce ii este eliberata, indiferent cum se numeste aceasta, nu va cuprinde mentiuni privind datele cu caracter personal ale actionarilor, insa, totusi, va cuprinde numele / denumirea actionarilor. Faptul eliminarii datelor cu caracter personal nu transforma "lista" / "structura" dintr-una "analitica" intr-una "sintetica", deci caracterul "sintetic" nu are nicio legatura cu datele cu caracter personal. Ca urmare, caracterul "sintetic" poate avea in vedere orice altceva, dar nicidecum protectia actionarilor (majoritari sau minoritari, semnificiativi sau nesemnificativi etc.).

Intrebare: Exista vreo reglementare care sa limiteze accesul la informatie doar in ceea ce priveste actionarii detinand cel putin o anumita cota? Concret, care este această reglementare?

Nedumerire: Atata timp cat mi se permite accesul la informatie in ceea ce priveste actionarii "semnficiativi", care ar fi ratiunea pentru care mi-ar fi limitat accesul la informatie in ceea ce priveste actionarii minoritari, miniminoritari, microminoritari ori detinatori ai unei singure actiuni - indiferent cum s-ar numi acestia??? Eu, unul, nu vad nicio ratiune. Economia de hartie pentru imprimare nu ar putea constitui o ratiune, chiat ca, in cazul SIF istorice, lista actionarilor ar putea fi de grosimea dulapului. Intr-un asemenea caz, doar tariful pentru emitere ar putea fi "prohibitiv", iar nu accesul efectiv la informatie.

Deci?
Buna seara
Eu cred ca Reg. Independent este similarul Registrului Comertului pt. SRL-ri.
De la Reg. Com. oricine (contra unei taxe) poate obtine informatii despre actionariatul unui SRL.
De ce aici ar fi altfel? Nu miroase a discriminare? Un SA nu e o societate anonima.
Registrul comertului si societatea de registru independent sunt doua chestiuni distincte. SA-urile nu sunt obligate sa inregistreze la RC modificarile ivite in structura actionariatului, ci doar in registrul actionarilor (care in cazul SA_urilor listate se tine de societatea de registru independent). Cu toate acestea, inclusiv la registrul comertului actionarii care au detineri foarte mici apar ca "lista actionari PF/PJ", asa ca nici de acolo nu s-ar obtine aceasta informatie.

Alte discuții în legătură

Inchidere s.a. bog.dan bog.dan Buna seara, puteti sa imi spuneti cum se poate ca o societate listata pe RASDAQ sa fie transformata in societate de tip inchis ? Care sunt criteriile pentru ... (vezi toată discuția)
Lista actionari cristina_123 cristina_123 Am o intrebare Cat de confidentiala este lista de actionari (inclusiv procente) a unei companii private cu capital strain, care are activitate in ... (vezi toată discuția)
Refuz efectuare opp vs proces initiat de actionarul minoritar ioni3 ioni3 Buna seara, Este vorba de o societate listata pe BVB. Actionarul majoritar al acestei societati trebuia sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie ... (vezi toată discuția)