avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1081 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... probleme cu expertul tehnic
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

probleme cu expertul tehnic

buna ziua!am si eu o nelamurire si mi ar prinde bine un sfat.concret am un proces pe rol care are nevoie de expertiza tehnica .expertul a fost numit,taxa am platit o doar ca de aproximativ 18 luni expertul nu a facut nici o expertiza.dupa aproximativ 12 luni a venit si a facut cateva fotografii...si atat.intrebarea mea este ce ar trebui sa fac si daca il pot actiona in instanta pe executor /?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:45, 24 Iunie 2020
Solicitați înlocuirea expertului. Onorariul provizoriu (avansul) se plătește expertului la depunerea raportului de expertiză. Prin înlocuirea expertului onorariul provizoriu se transferă în contul expertului care va fi numit.
ing.Ioan Ciobanu
Care este rolul exectorului in aceasta discutie ? De ce sa-l actionati in instanta ?
Expertii tehnici judicari pot fi sanctionati de catre Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul Ministerului justitiei in conditiile OG nr. 2/ 2000 privind expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara:
- art. 35
(1) Experţilor tehnici judiciari vinovaţi de abateri comise în exercitarea activităţii de expert li se pot aplica de către Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, în raport cu gravitatea abaterii săvârşite, următoarele sancţiuni disciplinare:
a) avertisment scris;
b) suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice judiciare pe o perioadă cuprinsă între 3 luni şi un an;
c) retragerea calităţii de expert tehnic judiciar.
(2) În situaţia în care împotriva expertului tehnic judiciar s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru o infracţiune care aduce atingere prestigiului profesiei, se dispune suspendarea dreptului de a efectua expertize tehnice până la soluţionarea definitivă a cauzei.
Pentru activitate necorespunzatoare a expertului pot fi aplicate prevederile de la
-art. . 34
(1) Neefectuarea expertizei tehnice datorită unor cauze imputabile sau efectuarea acesteia cu nerespectarea dispoziţiilor legale atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală a expertului tehnic judiciar ori a expertului tehnic extrajudiciar vinovat.
(2) Experţii tehnici judiciari autorizaţi şi specialiştii au obligaţia să notifice Ministerului Justiţiei, în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă, orice schimbare a datelor comunicate la momentul dobândirii calităţii sau luării în evidenţă. Nerespectarea obligaţiei de notificare atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat.
Puteti sesizain scris BCETJ din cadrul Mj in scris cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Va multumesc.
In mod normal, inainte cu minim 5 zile de termenul de predare a raportului de expertiza, expertul instiinteaza instanta de judecata asupra motivelor pentru care nu poate respecta termenul si solicita stabilirea unui alt termen.
In prezent, activitatea de expertiza se desfasoara greoi deoarece lipsesc experti pe anumite specializari sau sunt numeric, insuficienti, iar numarul de dosare in care sunt nominalizati este mare. Expertii nu pot face fata volumului mare de lucru si acesta este motivul adevarat pentru care treneaza activitatea de expertiza. Instantele cunosc situatia si amana termenele, doar rareori aplica amenzi expertilor pentru nerespectarea termenelor.
Inlocuirea expertului (cu cine ?!) nu este o solutie. MJ trebuie sa organizeze urgent examene pentru experti tehnici judiciari noi si interviuri pentru specialisti tehnici judiciari noi, in toate specializarile de expertiza daca se doreste deblocarea activitatii de expertiza.
Se discuta doar, acest acest aspect, de cel putin 15 ani si tot nu se fac pasi inainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plângere expert topo katai82 katai82 Buna ziua Sunt reclamant întru un proces de ieșire din indiviziune de la o moștenire iar în 2017 instanța mi a atribuit un expert topo care să facă ... (vezi toată discuția)
Se poate formula cerere de eliminare a expertului judiciar din randul expertilor judiciari? clau1858 clau1858 Buna ziua Am un dosar de granituire si unul din expertii desemnati pentru contraexpertiza, refuza sa dea masuratorile salvate pe dispozitivul sau colegilor ... (vezi toată discuția)