avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cum pot scapa de purtarea mastii de protectie la locul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cum pot scapa de purtarea mastii de protectie la locul de munca?

Buna seara,
Doresc sa va intreb care ar fi variantele sa nu mai fiu nevoit sa port masca la locul de munca, simt ca ma sufoc timp de 10 ore. Ce ar trebui sa aduc la resurse umane de la medicul de familie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:42, 24 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
DA, Sa dovediti ca aveti o boala cronica care va impiedica sa purtati masca. (acte medicale)
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
Manuela Rășină, administrator
Discutati si cu medicul de medicina muncii cu care firma are contract.
Vedeti unde va incadrati in exceptiile de la punctul 2 din anexa la ordinul de mai jos
[ link extern ]
Medicul de familie sau specialist poate in anumite cazuri motivate sa emita document medical prin care sa precizeze afectiunea de care suferiti si ca purtarea mastii va impiedica sa respirati normal
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupun ca va referiti la masca chirurgicala impusa de covid 19, nu la masca de protectie contra gazelor care se acorda lucratorilor ca echipament individual de protectie.
In urma unei examinari medicale, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale va poate modifica fisa de aptitudine in "apt conditionat" si la conditionari sa mentioneze - evitare purtare masca (cu conditia luarii de catre angajator a altor masuri de evitare a infectarii cu covid).
Exista un inconvenient - este posibil ca angajatorul sa nu poata respecta noile masuri, caz in care va poate oferi un alt loc de munca (unde poate respecta noile masuri necesare - de exemplu sa lucrati singur intr-o incapere de 10 mc ?!) sau va poate pune la dispozitia cartilor de munca din judet.
Pentru angajator sunt obligatorii doar recomandarile medicului specialist de medicina muncii cu care are incheiat contract de prestari servicii medicale, in conditiile in care doar acest medic are acces la materialul de evaluare riscuri profesionale la toate locurile de munca intocmit de catre angajator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
În funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții la obligativitatea purtarii mastii, astfel:
a) angajatul este singur în birou;
b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, ma poate obliga gradinita(entitate privata) sa duc ... Danielacatrina Danielacatrina Buna seara, Ma poate obliga gradinita(entitate privata) sa duc copilul doar cu masca? Precizez ca are sub 5 ani. Multumesc. (vezi toată discuția)
Bună ziua, sunt asmatica si plurialergica.am cerut la medicul ... Mihutza2003 Mihutza2003 Bună ziua, sunt asmatica si plurialergica.Am cerut la medicul de familie adeverinta pt nepurtarea măștii in aer liber și am fost trimisa la pneumolog.Nici ... (vezi toată discuția)
Exceptii de la purtarea mastii in spatii inchise alina_25 alina_25 Daca am adeverinta medicala care dovedeste ca sufar de o afectiune medicala care nu imi permite folosirea mastii in spatii inchise pot intra in acele ... (vezi toată discuția)