Bună ziua! În calitate de mecanic de locomotivă am lucrat la o societate privată în perioada 2015 — 2019 și v-aș ruga să-mi spuneți dacă există posibilitatea de a dobândi în instanță grupa specială de muncă retroactiv, întrucât am fost încadrat abuziv și discriminatoriu în condiții normale de muncă, față de colegii care lucrează pe aceeași funcție în sistemul de stat. Vă mulțumesc!
Pentru a va putea acorda grupa de munca, firma la care ati lucrat si meseria dvs. (ca loc de munca) trebuie sa se regaseasca in anexa 2 si anexa 3 la Legea nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare, privind pensiile publice.
Dvs. ca persoana trebuia sa fiti nominalizat ca beneficiar de grupa de munca intr-o decizie interna a firmei.
Cel mai probabil, firma nu a facut demersurile necesare.
Este dreptul dvs. sa deschideti actiune in instanta.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca exista Decizia ICCJ nr. 14/ 23.05.2016 in care se mentioneaza ca instanta de drept comun nu poate proceda ea insasi la analizareea conditiilor de munca ale reclamantilor si dupa caz la incadrarea locurilor de munca ale acestora in conditii speciale, in situatia in care angajatorul parat nu a urmat procedura de reevaluare a locurilor de munca in conditii speciale ...
Bună seara! Anexa 2 din Legea 263/2010 prevede la punctul 7. “Activitatea desfășurată de personalul din siguranța circulației, care îndeplinește funcția de mecanic de locomotivă și automotor, mecanic ajutor și mecanic instructor”, însă în Anexa 3 din aceeași lege nu este menționată compania privată, decât societăți naționale de stat. Să înțeleg practic că este necesar să fie îndeplinite cumulativ condițiile de a se regăsi în ambele anexe pentru a fi validă beneficierea de grupa specială? Nu există nicio cale totuși pentru a dobândi grupa specială în acest caz?
Înalta Curte de Casație și Justiție - ÎCCJ
Decizia nr. 12/2016 privind examinarea recursului în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție având ca obiect posibilitatea constatării pe cale judiciară sau a obligării angajatorului la încadrarea activității desfășurate în condiții deosebite sau speciale de muncă, după 1 aprilie 2001
.....
II. În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 20 alin. (2) și (3) din Legea nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare, a dispozițiilor art. 1 alin. (1) și (2) și art. 2 alin. (2) din Legea nr. 226/2006 privind încadrarea unor locuri de muncă în condiții speciale, raportate la prevederile art. 2-6, art. 9, 13 și 16 din Hotărârea Guvernului nr. 1.025/2003 privind metodologia și criteriile de încadrare a persoanelor în locuri de muncă în condiții speciale, cu modificările și completările ulterioare, precum și a prevederilor art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește condițiile speciale, acest tip de acțiuni nu sunt deschise, atunci când nu sunt întrunite condițiile cumulative privind înscrierea activității și a unității angajatoare în anexele nr. 1 și 2 la Legea nr. 226/2006 și, respectiv, în anexele nr. 2 și 3 la Legea nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.
Grupa muncă
oana8989
Bună ziua.Am lucrat în perioada 2004-2018 fochist cazane de abur și apă caldă industriale.Societatea nu a plătit pentru sporul de grupa I sau II.In ... (vezi toată discuția)