avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Refuz plata Omniasig
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Refuz plata Omniasig

Buna ziua,

Am urmatoarea speta:

Un autoturism al societatii a fost implicat intr-un accident usor, vinovat fiind celalat sofer. Colega mea impreuna cu persoana care a provocat accidentul, au mers la Omniasig pentru constatari. Nu s-a mai trecut pe la Politie pentru ca celalalt si-a recunoscut in totalitate vina. La Omniasig s-au dat declaratii, s-au facut poze si s-au constatat in scris pagubele.
Noi am mers cu masina in service, am reparat-o dar nu am putut sa o scoatem pentru ca Omniasig a refuzat sa plateasca.
Dupa o luna, am primit un telefon sa ne prezentam la Omniasig pentru alte declaratii. In acelasi timp am primit si o adresa in care se preciza temeiul legal al refuzului: art 33, al. 1) si art. 36, al.2), ambele din Ordin 20/07.11.2008.
Colega mea a fost chemata telefonic din nou la Omniasig, unde a dat o alta declaratie in care a scris acelasi lucru ca prima data. Inspectorii respectivi habar nu aveau ca exista poze facute de un alt coleg al lor de la serviciul constatari. In aceeasi zi s-a prezentat si persoana vinovata de accident care, a dat si ea aceeasi declaratie, cum ca el este vinovat de producerea accidentului.
Dupa o saptamana am sunat la Omniasig sa vad ce se intampla cu acceptul de plata. Mi s-a comunicat ca o sa primim o adresa in care ni se va spune ca dosarul este in lucru la nu stiu ce comisie speciala si ca o sa fie nevoie sa cheme din nou parile implicate.

Accidentul a fost destul de simplu, s-a petrecut intr-o parcare de supermarket, vinovatul iesind cu spatele si lovind-o pe colega mea care circula corect.

Ce pot sa fac in cazul asta? Stiu ca au dreptul sa investigheze accidentul dar, mi se pare un abuz.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: driverx , utilizator 18:03, 18 Decembrie 2009
Azi am vazut ca Ordinul 20/2008, la care face referire adresa Omniasig din 04.12.2009, a fost abrogat de Ordinul 21/2009 care a intrat in vigoare la 27.11.2009. Super tare!!!!
Ei nici nu stiau ca temeiul lor legal nu mai exista.
Am facut o adresa catre ei in care am specificat eroarea lor si am cerut lamuriri cu privire la stadiul dosarului si al acceptului de plata, si o cerere prin care am cerut copii dupa declaratiile partilor si fotografiile masinilor de la momentul constatarii pagubelor.
Dupa cate am inteles, am de ales intre:
- deschidere dosar dauna la asiguratorul meu CASCO iar el sa isi recupereze banii de la Omniasig.;
- sau las sa curga termenul de 3 luni(atat am inteles ca au dreptul sa investigheze accidentul), dupa care ii dau in judecata.

Voi ce ziceti? Cum sa procedez? Am citit pe net zeci de astfel de probleme cu Omniasig.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2009
ContSters61319, utilizator
Nu vreau sa va descurajez, dar astia de la Omniasig nu vor sa plateasca nici daunele stabilite prin sentinta penala, asa ca nu ma mir de ceea ce vi se intampla dvs.Nu stiu cum isi permit asemenea fapte, dar vad ca le merge.
Este unul din marile avantaje ale politei CASCO.:thumbup:
Folositi-l, chiar daca veti pierde bonusul, tracasarile unui proces costa mai mult!
Sa lamurim in primul rand ce norme sunt aplicabile accidentului in care ati fost implicat. Chiar daca exista o multitudine de probleme cu firmele de asigurari, afirmatia ca personalul de acolo invoca un act normativ abrogat si ca nu stiu noutatile din legislatia specifica activitatii de asigurarii, e exagerata. Ordinul 20 e aplicabil pentru toate contractele RCA emise in timpul valabilitatii acestuia, vedeti aici ce scrie:"Art. 1
(1)Incepand cu data publicarii prezentului ordin se pun in aplicare Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.
(2)Prevederile prezentului ordin se aplica pentru politele de asigurare RCA a caror valabilitate incepe de la data publicarii acestuia.
(3)Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
(4)La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 8/2008, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, politelor emise anterior prezentului ordin aplicandu-li-se prevederile ordinului in vigoare la momentul emiterii lor."
Aceeasi formulare o veti gasi si in Ordinul 21/09.
Asigurarea CASCO va rezolva problema cu despagubirea, urmand ca firmele de asigurari sa isi regleze datoriile intre ele, unde, nu de putine ori, se judeca in instanta, in vederea amanarii platii despagubirii.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
Doinita Stingaciu, Avocat
Cu privire la Ordinul CSA aplicabil in cazul dvs. raspunsul dnei. sdianaviolina este exact. Se plica dispozitiile Ordinului sub care a fost incheiata polita RCA si care era in vigoare la data producerii accidentului.
Articolele invocate de Omniasig in raspunsul catre dvs. 33 (1) si 36(2) nu vorbesc despre un refuz de plata ci de faptul ca asiguratorul are nevoie de o perioada de timp (maxim 3 luni) pentru a desfasura investigatii privind conditiile in care a avut loc accidentul rutier, urmand ca dupa finalizarea acestora sa accepte sau sa refuze la plata.

Alte discuții în legătură

Accident auto-refuz predare rsc-notificare instanta persoana nevinovata andreeakristina andreeakristina buna ziua, am fost implicata intr-un accident auto, iar vinovatul a refuzat sa imi predea asigurarea RCA. Politia a fost prezenta la fata locului si a ... (vezi toată discuția)
Despagubire accident rutier elena_hanu elena_hanu Buna ziua! Am urmatoarea problema...am fost implicat intr-un accident rutier de care nu am fost vinovat. Ca urmare a acestuia mi s-a reparat masina mea pe ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca nepynepy nepynepy as dori sa stiu ce se intampla daca am produs un accident rutier din vina mea iar firma mea de asigurari nu vrea sa despagubeasca ? (vezi toată discuția)