Suntem in situatia in care suntem nevoiti sa intrerupem activitatea, cinci zile, pentru lipsa de materiale in productie incaltaminte, concediul de odihna fiind deja acordat in totalitate, am propus muncitorilor plata zilelor cu recuperare ulterioara iar ei nu sunt de acord.
Cum evidentiem aceste zile?
II puteti trimite in "somaj tehnic ". ... daca nu are de munca, angajatorul are posibilitatea de a trimite in "somaj tehnic" salariatii.
Art. 52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
......
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Firma nu are resurse pentru trimitere in "somaj tehnic" deoarece de la inceputul lunii martie si pana in 15 mai nu am avut de lucru. In perioada mentionata am fost in "somaj tehnic". Muncitorii au ales sa nu fie platiti in aceasta perioada.
Multumesc!
Muncitorii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
O varianta ar fi acordarea unui CFP -concediu fara plata.
Resurse umane
Criscriss
se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)