avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Inchiriere locuinta la firma proprie
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Inchiriere locuinta la firma proprie

Buna ziua
Am preluat o firma cu o pierdere contabila din anii anteriori. La activitatea pe care o realizez acum as putea sa o aduc pe profit peste vreo 2 ani, de aceea nu vreau sa astept atat pentru a putea scoate dividende din firma. In momentul de fata, firma are sediul social pe baza unui contract de comodat, intr-una din camerele locuintei aflate in proprietatea mea si a sotiei mele. Doresc sa preschimb acest contract intr-unul de inchiriere, astfel incat luna de luna sa scot bani din firma cu titlul de chirie, pentru care voi plati impozit pe persoana fizica. Intrebarea mea este daca exista vreo prevedere legala care sa ma impiedice sa inchiriez o camera din locuinta al carei coproprietar sunt eu, ca sediu pentru firma al care administrator si asociat unic sunt tot eu. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:13, 13 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Nu este nicio restrictie sa inchiriati chiar dvs in calitate de asociat/administrator .Spatiul respectiv va fi sediul social cu sau fara activitate, in contract e trecuta o suma clara, pretul pietei, firma va plateste chiria, persoana fizica declara in Declaratia unica veniturile din chirii, plateste CASS daca veniturile din chirii sunt peste 12 salarii minime si impozit 10%.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iulie 2020
Constantin Vera, Contabil


Constantin Vera a scris:

in contract e trecuta o suma clara, pretul pietei,


Deci ar fi o problema daca valoarea chiriei ar fi mult mai mica sau mult mai mare fata de prețul pieței?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Existq un articol 11 in Codul fiscal in care scrie ca autoritatile pot face anumite ajustari in caz de control astfel incat sa reflecte continutul economic al unei tranzactii, mai ales ca e un contract intre asociat persoana fizica si societatea detinuta (relatie de afliere).
Impozitarea veniturilor din chirie este mai mare decat a dividendelor.

Deci, cred ca problema este daca inchiriati sub pretul pietii iar nu, peste.
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2020
Iulian MANEA, Contabil
Nu exista, doar ca ar fi bine ca inchirierea sa fie la pretul pietei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta de serviciu administrator srl miskynights miskynights Buna ziua, Sunt administratorul unei societati comerciale cu domiciliul in aceeasi localitate si am urmatoarea intrebare: - poate societatea comerciala ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa am in vedere pentru a inchiria legal un apartament? anamaria000 anamaria000 Doresc sa inchiriez pe airbnb.com un singur apartament si as dori sa stiu ce ar trebui sa fac ca sa fie totul legal. Trebuie sa am autorizatia ... (vezi toată discuția)
Intrebare alina240 alina240 Buna ziua, In calitate de persoana fizica detin un imobil pe care intentionez sa il inchiriez firmei mele( srl ), prin contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)