avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune după moartea mamei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune după moartea mamei

Buna ziua. In octombrie 2019 a murit mama mea. Ea a locuit alaturi de tatăl meu in orașul Brăila. Eu locuiesc în București iar fratele meu in Italia. Ce acte ne trebuie, atât mie cat și fratelui meu, pt a face succesiunea? In cat timp de la moartea mamei putem face asta? Putem întocmi procură de la notar pt ca tata sa ne reprezinte? Putem întocmi tot acum succesiunea după tată, cu clauză, chiar daca el este în viață?
Va mulțumesc anticipat.
Buna ziua,
1-Aveți termen un an de la constatarea decesului să dezbateți succesiunea.
2-Referitor la procură, se poate întocmii pentru fiecare fiu câte o procură prin care mandatează tatăl , pentru fiul din Italia procura trebuie făcută la ambasada sau la un notar de acolo cu condiția ca aceasta să fie legalizată și apostilată.
3-Cu referire la succesiunea după tată, nu se poate dezbate succesiunea acestuia cât timp este el în viață.
Buna ziua,
Mergeti la notar si imputerniciti pe tatal dvs. sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii.
Fratele dvs. face imputernicirea la ambasada/consulat.
Nu puteti deschide succesiunea sau face vreo intelegere legata de succesiunea in urma tatalui dvs. cat acesta este in viata pentru ca nu are nico valoare juridica.
Succesiunea se deschide in urma mortii posesorului...
Dar tatal dvs. va poate vinde cat este in viata anumite bunuri pe care la detine si atat timp cat vanzarea este oneroasa ( adica platiti pretul pietei pe acel bun) fratele dvs. nu are cum sa anuleze acel contract de v.-c.
Succesiunea se poate deschide oricand dar pentru a nu exista eventuale probleme...mergeti la un notar si dati o declaratie de acceptare a mostenirii ( va explica acesta ce si cum...)
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator
Dezbaterea succesiunii o puteti face oricand. Insa, daca se implinesc doi ani de la deces, in afara taxelor notariel, veti avea de achitat si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale.
Pentru actele necesare, va trebui sa va adresati unui birou notarial, pentru a primi o lista exacta, in functie de situatia dvs.
Daca nu va puteti prezenta personal, il puteti imputernici pe tatal dvs, printr-o procura, sa va reprezinte la dezbaterea succesiunii dupa mama.
Procura se poate intocmi la orice birou notarial din Romania, iar in strainatate numai la Ambasada sau Consulat.
Succesiunea dupa tata o veti face la decesul acestuia. Cat timp este in viata, nu se poate vorbi despre mostenire.
Daca tata doreste sa va transmita cota dansului, urmeaza sa incheiati un contract intr vii (vanzare, donatie, intretinere etc). Dar primul pas este dezbaterea succesiunii dupa mama.
Va mulțumesc mult pt răspuns. Îmi mai puteți spune ce acte ne trebuie pt procură și pt succesiune?
Buletin și titlurile de proprietate ale mamei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imputernicire pentru reprezentare la succesiune luana1976 luana1976 Stimati Domni, tatal meu a decedat acum citeva zile in Bucuresti. Parintii mei sint divortati din 1998, iar la casa nu a fost efectuat ... (vezi toată discuția)
Dorim să dezbatem succesiunea după tata și să transferăm tot ce a rămas pe numele mamei. ce fel de declarație e necesară, și când trebuie să o fac? Veronica8 Veronica8 Buna Ziua. Eu sunt in Germania. In Romania am 4 frati (deci suntem 5) si mama. Tata a murit in 2006. Urmeaza sa dezbatem succesiunea dupa tata si sa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune si taxe notariale Valli50 Valli50 Tata a murit si acum trebuie sa dezbatem succesiune. Apartamentul e pe numele mamei si al tatalui meu, jumate-jumate deci. Eu sint singurul copil. Eu locuiesc ... (vezi toată discuția)