avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 923 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dorim să dezbatem succesiunea după tata și să ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dorim să dezbatem succesiunea după tata și să transferăm tot ce a rămas pe numele mamei. Ce fel de declarație e necesară, și când trebuie să o fac?

Buna Ziua.
Eu sunt in Germania. In Romania am 4 frati (deci suntem 5) si mama. Tata a murit in 2006. Urmeaza sa dezbatem succesiunea dupa tata si sa transferam tot ce a ramas dupa tata pe numele mamei. Intrebari:
1. Daca eu doresc sa renunt definitiv la mostenire, trebuie sa fac declaratia acum (inainte de dezbaterea succesiunii dupa tata) sau doar dupa decesul mamei?
2. Ce fel de declaratie? Declaratie de renuntare la succesiune legala sau alt tip?
Multumesc in avans!
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Veronica8 , utilizator 11:42, 19 Martie 2018
1. Declaratia de renuntare se refera la masa succesorala dupa fiecare defunct. Mama este in viata. Deci declaratia dvs se va referi strict la succesiunea tatalui. Si da, trebuie sa o faceti acum.
2. Da, declaratie de renuntare la succesiunea legala.
Numai la Ambasada sau Consulat.
Multumesc frumos!
Inca ceva....
Procura de succesiune dupa tata (a carei dezbatere urmeaza in Romania) este deja in procesare la consulat. Deci ar fi prea tarziu sa renunt acum la succesiunea dupa tata. Ar fi problema daca as renunta doar la succesiunea dupa mama dupa decesul acesteia, considerand ca toata masa succesorala dupa tata va fi donata mamei in perioada urmatoare?

raluk0207 a scris:

1. Declaratia de renuntare se refera la masa succesorala dupa fiecare defunct. Mama este in viata. Deci declaratia dvs se va referi strict la succesiunea tatalui. Si da, trebuie sa o faceti acum.
2. Da, declaratie de renuntare la succesiunea legala.
Numai la Ambasada sau Consulat.

Ar trebui sa ii intrebati pe cei de la Consulat.
In ipoteza in care este prea tarziu, ar mai trebui intocmita inca o procura prin care sa imputerniciti pe cineva din Romania sa doneze mamei cota ce va revine din masa succesorala dupa tata.
Am inteles. Multumesc frumos!

raluk0207 a scris:

Ar trebui sa ii intrebati pe cei de la Consulat.
In ipoteza in care este prea tarziu, ar mai trebui intocmita inca o procura prin care sa imputerniciti pe cineva din Romania sa doneze mamei cota ce va revine din masa succesorala dupa tata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenire din partea tatălui și a bunicii. este adevărat că dacă nu mă prezint la succesiune partea mea se va împărți între ceilalți moștenitori? Maria Poenariu Maria Poenariu Buna ziua!Parintii mei au divortat in urma cu 24 de ai...si copii au ramas la mama...acum doi ani tatal meu a murit si in acest an a murit si bunica din partea ... (vezi toată discuția)
Succesiune după moartea mamei valentinap39 valentinap39 Buna ziua. In octombrie 2019 a murit mama mea. Ea a locuit alaturi de tatăl meu in orașul Brăila. Eu locuiesc în București iar fratele meu in Italia. ... (vezi toată discuția)
Renuntare certificate mostenitor din 1987 dupa moartea tatalui so renuntare la succesiune say neacceptare a mostenirii dupa moartea mamei 1994(succesiune nedeschisa) Geta Nedelea Geta Nedelea Ma numesc Geta In 1987 am obtinut certificate de mostenitor EU,mama si fratele. In 1994 mama a murit si nu am deschis Inca succesiunea. Sunt in Canada si nu ... (vezi toată discuția)