avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de întreținere a copilului cu sindrom Down
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de întreținere a copilului cu sindrom Down

Bună seara,

Minorul cu sindrom Down poate beneficia de pensie de întreținere de la părintele nerezident și după 18 ani? Un tată al cărui copil, încă minor, are această afecțiune a anunțat mama că după majorat va înceta să o plătească.

Dacă se întâmplă asta ar avea succes în instanță o acțiune întemeiată pe art. 528 din Codul civil?

Dovada stării de nevoie

Starea de nevoie a persoanei îndreptăţite la întreţinere, precum şi mijloacele celui care datorează întreţinere pot fi dovedite prin orice mijloc de probă.

Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:15, 4 Iulie 2020
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Poate. Făcând dovada stării de nevoie și a mijloacelor materiale ale debitorului.

Nu înțeleg de ce antevorbitorii au referit la continuarea studiilor. Aceea este o situație reglementată explicit/expres de lege. Dar asta nu înseamnă că este singura situatie. Sau că în alte situații nu s-ar putea.

Se poate. Dar cu ceva strădanie. În sensul în care, cel îndreptățit la întreținere nu mai beneficiază de prezumția stării de nevoie (ca în cazul minorului), ci trebuie să dovedească starea de nevoie.

De la art. 516 și mai încolo, aveți destule texte pe ce să vă întemeiați acțiunea.

516 - C.civ.
(1) Obligația de întreținere există între soț și soție, rudele în linie dreaptă, între frați și surori, precum și între celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Distinge legea după cum ruda în linie dreaptă e ... blondă, brunetă, minoră, majoră, cu mână mai scurtă și-un picior mai lung!? NU. Nici n-ar putea să o facă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2020
romascanu, moderator
Vă mulțumesc! Gândul meu s-a dus doar la probarea cheltuielilor.

Mulțumesc încă o dată.

Și adaug ce am vrut să scriu aseară când am citit ce scris @Dapix:
Apoi dacă gândim în viitor, după ce va muri de bătrânețe tatăl, cine îl va întreține. Plus că tata va îmbătrâni și el, va deveni pensionar cu propriile nevoi......

Copilul este foarte bine îngrijit, probabil va depăși speranța de viață pentru gradul lui de dizabilitate, dar este foarte puțin probabil că îi va supraviețui tatălui dacă acesta nu va muri de orice altceva în afară de bătrânețe. Ar fi o minune medicală. Aproape sigur pensia lui e în siguranță din acest punct de vedere.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iulie 2020
Emilika40, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Obligatia de intretinere este reglementata in Codul Civil si distint de pensia de intretinere a copilului (minor/major in continuarea studiilor). Temeiul acestei reglementari are in vedere relatiile de rudenie, precum si starea de nevoie (care trebuie probata).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, ce articol din codul familiei stipulează obligativitatea ... natasav natasav Bună ziua, ce articol din codul familiei stipulează obligativitatea întreținerii copiilor de către parinti și a părinților de către copii atunci când ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani buburuza01 buburuza01 Buna ziua! Un copil cu grad grav de handicap mai primeste dupa implinirea varstei de 18 ani pensie alimentara asa cum era pana la aceasta varsta? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Daca divortez de sot si copilul are 17 ani si handicap de gradul ... GGGGG1000 GGGGG1000 Daca divortez de sot si copilul are 17 ani si handicap de gradul 1 , plata tatalui pentru intretinerea copilului se face si dupa ce acesta e trecut de 18 ani ... (vezi toată discuția)