avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor social
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor social

Buna ziua! Sotul a decedat in luna aprilie 2019 avand pensia la limita de varsta de 1500 lei. Eu sotia am pensia de 1200 lei la limita de varsta.
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul la cei 25% ajutor social din pensia sotului. Legea este in vigoare de anul acesta?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 6 Iulie 2020
Bună ziua,

Aveți aici un articol despre pensia de urmaș în care puteți afla mai multe detalii despre aceasta: www.avocatnet.ro/articol_491...

De asemenea, noua lege intră în vigoare (cu unele excepții) abia în septembrie 2023, dar nu modifică prea multe dintre prevederile actuale. Pentru mai multe detalii, puteți consulta articolul.

Sper să vă fie de folos! :)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator
Legea 127/2019
art.113
(1) Soțul supraviețuitor, pensionar pentru limită de vârstă, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar, dacă la data solicitării acestuia îndeplinește următoarele condiții:
a) a realizat stagiul complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5;
b) a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută în anexa nr. 5;
c) nu s-a recăsătorit;
d) durata căsătoriei a fost de cel puțin 10 ani.

(2) Ajutorul lunar prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susținătorului decedat, aflat în plată sau cuvenit la data decesului, actualizat la data solicitării, după caz.
.....

art.113 intră în vigoare la data de 1 septembrie 2021,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate obține un procent de 25% din pensia soțului decedat ... CristinaBej CristinaBej Se poate obține un procent de 25% din pensia soțului decedat pe lângă pensia mea? (vezi toată discuția)
Pensie urmas tebaatusasula tebaatusasula Buna ziua, Tatal nostru a decedat de curand, Dumnezeu sa-l odihneasca. Am dori sa stim daca mama, poate cumula un procent din pensia tatalui cu pensia ei sau ... (vezi toată discuția)
Ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor SOR72 SOR72 Buna ziua! Prin amabilitatea dumneavoastra as dori sa aflu, daca ajutorul lunar pentru sotul supravietuitor PREVAZUT. LA ART. 83 din Legea Pensiilor se va ... (vezi toată discuția)