avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1282 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuzul eliberarii diplomelor de absolvire Clasa a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuzul eliberarii diplomelor de absolvire Clasa a XII-a si a diplomei de Bacalaureat.

Buna ziua!
Am fost astazi la unitatea de invatamant absolvita si mi s-a spus ca nu-mi vor da diploma de absolvire a liceului si a celei de bacalaureat pe motiv ca nu as fi returnat toate manualele scolare. (Manualul despre care este vorba fiind un manual de Literatura Universala pe care, la inceputul anului, 4 elevi din clasa, inclusiv eu, nu l-am primit. Le-am propus sa le platesc acea carte, insa m-au refuzat si nu am de unde sa le dau cartea pe care n-am primit-o.
Au voie sa faca asa ceva?

Imi cer scuze daca cumva am postat in forumul si categoria acestuia gresita.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 10:29, 9 Iulie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu.
Dar nici nu cred că se dau atât de repede diplomele de Bac (dacă vorbim de Bac 2020).
Se dau adeverințe.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
romascanu, moderator
da. adeverinta. ma scuzati. am scris putin in graba, insa mi-au spus ca nu mi le vor elibera pe acel motiv. ce pot face in situatia aceasta?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Păi, depinde ...după cum vreți să vă vedeți la televizor sau nu.

Există un Regulament privind regimul actelor de studii și al documentelor școlare gestionate de unitățile de învățământ preuniversitar din 24.05.2016 - modificat ultima dată prin Ordinul 4596/2020.

Să vă indice ... „tovarășa” (sau cine o fi subiectul din propoziția „mi S-A spus că”) textul care prevede condiția pusă de el/ea pentru eliberarea adeverinței.

Art. 33. -

(1) Adeverințele de studii și adeverințele de absolvire sunt documente școlare care se deosebesc de celelalte documente prin faptul că se eliberează solicitanților pe bază de cerere, cu specificarea destinației și a termenului de valabilitate de 90 de zile, și nu au caracter de regim special.

Art. 34. -

(1) Până la eliberarea fiecărui act de studiu prevăzut la art. 1 alin. (2), la cerere, se eliberează absolvenților din învățământul preuniversitar care au promovat un nivel de învățământ/examen adeverința prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. i).

i) adeverința care atestă promovarea nivelului de învățământ/examenului;

Vrea cererea ... cu dop!? Sau ce vrea, mai exact?
Pentru solicitarea de a da dvs. ceva în schimbul adeverinței (un manual pe care nici nu l-ați primit) trebuie să vă indice temeiul de drept („în baza la pretextul că ...” = replică din filmul Filantropica) altfel ...
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
romascanu, moderator
Am gasit in "ORDIN Nr. 3844/2016 din 24 mai 2016 pentru aprobarea Regulamentului privind regimul actelor de studii şi al documentelor şcolare gestionate de unităţile de învăţământ preuniversitar" la "SECŢIUNEA 1 Întocmirea, completarea, eliberarea şi arhivarea actelor de studii" ART 6. (9) În situaţii excepţionale, bine motivate, în care se constată imposibilitatea semnării de către preşedintele comisiei de examen a actelor de studii care se eliberează absolvenţilor care au promovat examenul de absolvire/finalizare, acestea vor fi semnate de către preşedintele comisiei judeţene de examen."
E posibil ca la "motiv bine intemeiat" sa poata fi trecut acest fapt cum ca nu am predat acel manual? Adica.. mi se pare putin absurd deoarece le pot achita contravaloarea acestuia si se rezolva prin achizitionarea unuia nou. (avand in vederea si calitatea manualelor.. ar fi bune unele noi...)
Atunci cumpara manualul de pe internet, in 2 zile il ai...

Alte discuții în legătură

Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de ... cherub cherub Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de liceu... Legea zice ca beneficiaza de ajutor de somaj absolventii care depun dosarul in tremen de ... (vezi toată discuția)
Ce lege reglementeaza eliberarea diplomelor si adeverintelor de absolvire? mihaibarbulescu2002 mihaibarbulescu2002 As vrea sa stiu ce legi reglementeaza eliberarea adeverintelor de absolvire si daca universitatea in cauza are dreptul sa refuze eliberarea unui duplicat al ... (vezi toată discuția)
Neclarități ajutor șomaj avram teodor avram teodor Bună ziua. M-am prezentat cu o adeverință de studii nivel licență, fără diplomă de studii, la ANOFM Aiud, și mi-au cerut foaie matricolă, iar ... (vezi toată discuția)