avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenajare acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenajare acoperis bloc

Buna ziua. As dori si eu mai multe informatii din cadrul legislativ pentru urmatoarea situatie. Locuim intr-un complex rezidential nou construit, in care nu exista infiintata o Asociatie de Proprietari. Suntem un grup de vecini de la etajul 9, utimul etaj al cladirii, si am dori sa amenajam o gradina urbana pe acoperisul blocului, mai exact in zona de deasupra apartamentelor pe care le detinem. Bineinteles, aceasta lucrare va insemna consolidarea hidroizolatiei, amplasarea unui gazon artificial, amplasarea unor balustrade de protectie pe marginile blocului etc.

Pentru acest lucru, ar fi suficienta aprobarea prin semnatura a 50% + 1 locatari ai scarii noastre? Care este cardul legislativ pentru astfel de amenajari?

Va multumesc pentru raspuns!
Raluca Malin
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:02, 10 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cadrul legislativ este doar codul civil.

Art.653
Fiecare coproprietar poate folosi, în condițiile acordului de asociere, atât spațiul care constituie bunul principal, cât și părțile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalți proprietari și fără a schimba destinația clădirii. În lipsa acordului de asociere, dispozițiile art. 647 rămân aplicabile.
Art.647
(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosința bunului comun, cu condiția să respecte destinația acestuia și să permită exercitarea folosinței de către ceilalți coproprietari.
Art.650
(1) Părțile comune pot fi atribuite coproprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari.
(2) Decizia de atribuire în folosință exclusivă trebuie adoptată cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor și al cotelor-părți. În clădirile unde sunt constituite asociații de proprietari, decizia se adoptă de către adunarea generală, cu aceeași majoritate.

Cred ca ati avea nevoie de minim semnaturile a doua treimi dintre locatari. Cheltuielile sunt exclusiv in sarcina celor care doresc amenajarea. Veti raspunde pentru orice prejudiciu ulerior adus proprietatilor individuale ale vecinilor de dedesubt.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2020
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind vorba despre terasa/acoperis acesta reprezinta parte comuna
Schimbarea destinatiei si aspectul partii comune a condominiului se poate realiza conform disp L nr 196/2018 care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari numai cu acordul tuturor proprietarilor si al asociatiei de proprietari
Cum in cazul dv la nivelul condominiului nu exista constituita asociatie de proprietari,
opereaza disp cod civil
Cred ca ati avea nevoie de minim semnaturile a doua treimi dintre locatari.

Este necesar acordul tuturor proprietarilor care sa isi cedeze cota parte
Multumesc pentru raspuns. Am uitat sa mentionez faptul ca spatiul va fi comun si dupa amenajare, toti proprietarii din scara vor avea acces la fel ca inainte. In cazul acesta, nu cred ca se pune problema de cedarea cotei parte.
Problema e ca doriți sa modificați acea parte comuna și, probabil, sa împărțiți cheltuielile de modificare pe cota parte la toți locatarii. Nu se respecta art. 647, faceți o modificare tehnica a acelui acoperiș. Plus ca veți avea nevoie de autorizație. E greu sa gestionați acest lucru și sa mulțumiți pe toți proprietarii din clădire.Cred ca va va fi mai simplu dacă cereți, cel puțin în prima faza, exclusivitatea.
@ynocentta
Citiți art. 650 alin 2, e cu 2/3.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2020
latka, utilizator
Cheltuiala va fi suportata doar de noi, nu va fi impartita intre locatari.
De ce fel de autorizatie este nevoie?

Alte discuții în legătură

Locuim intr-un duplex, 8 familii 4in unul 4 in celalalt, nu neam ... Bokor Sandor Bokor Sandor Locuim intr-un duplex 8familii 4in unul 4in celalalt,nu neam facut asociatie de proprietari pt ca neam inteles bine pana cand un vecin si-a cumparat o masina ... (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)
Oprirea agentului termic din subsolul imobilului cornelusha cornelusha Buna seara, va rog sa-mi spuneti:este ilegal ca am oprit agentul termic din subsolul blocului cu acordul scris a 7 proprietari 8 ore pe zi( de la ora 10 la ... (vezi toată discuția)