avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine sunt beneficiarii in urma unei despagubiri pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine sunt beneficiarii in urma unei despagubiri pe legea 290/2003, ulterioara succesiunii?

Buna ziua
Situatia este urmatoarea: -tata ,refugiat din Bucovina in razboi, decedat in 2001-succesiunea efectuata in 2002 :sotie+3 copii, cota de 1/4 din mostenirea acestuia.
.-conf. legii date abia in 2003 cu privire la acordarea de despagubiri ptr terenurile ramase in Ucraina actuala, sotia deschide proces cu ANRPR,
-prin decizie finala, din 2016 se plateste de stat o despagubire pe terenurile si imobilele respective,care ar fi fost bunuri mostenite de catre defunct de la parinti sai
-copiii au luat la cunostiinta doar in 2016 cand a venit hotararea definitiva-datele si copii ale buletinelor le-au fost cerute sub pretextul ca Asocitia fostilor detinuti politici ,din care facea parte defunctul, intocmeste o situatie a mostenitorilor copii,in vederea unei legi care sa aloce un tip de pensie si lor, nu doar sotului supavietuitor-pensie de care beneficiaza si in prezent sotia acestuia
-despagubirea se aloca defalcat pe 5 ani, titlu de stat avand ca beneficiar doar sotia.
Si acum intrebarile care raman, dupa ce am citit legea si normele de aplicare, :
1.doar sotia are dreptul legal asupra despagubirii ?
2. daca au dreptul si copiii(3 la nr) care este cota parte afiecaruia ?
3.care este calea de urmat: -proces- copii contra mama
-executor judecatoresc in baza actului de mostenitor din 2002
-un act legal tip instiintare (emis de un av. notar sau altceva) care sa-i aduca sotiei la cunostiinta ce se poate intreprinde in continuare,
4. nu se poate amiabil, altfel nu as fi ajuns pe acest site, iar suma nu este neglijabila.
Multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru un eventual raspuns edificator, clar.

Alte discuții în legătură

Legea 290/2003 vichi_90 vichi_90 Buna seara Va rog daca ma poate indruma cineva. O familie are 6 copii. Unul din copii (avea 21 de ani la vremea respectiva) a venit in romania ca refugiat ... (vezi toată discuția)
Bunul propriu al defunctului,ramane sotului supravietuitor? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 In cazul in care sotii nu au copii impreuna,ci doar din relatii separate,iar cel care detine un bun propriu,mostenit,decedeaza,cui revine bunul sau?Sotului ... (vezi toată discuția)
Mostenire nedezbatuta alexandra.balan alexandra.balan Buna seara. Am si eu o problema,Parintii mei au decedat iar apartamentul lor ne-a ramas mie surorii mele. Sora mea a decedat,dar mostenirea nu a fost ... (vezi toată discuția)