avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare contract de munca pe perioada starii de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare contract de munca pe perioada starii de urgenta

Buna ziua,
Lucrez la o firma de transport, iar pe lunile mai si iunie am avut programul redus,am lucrat 4 zile din 5.In informarea primita de la departamentul HR s-a mentionat ca "Am incercat sa nu afectam major veniturile tuturor, dar mai ales sa nu mergem pe masura suspendarii de contracte de munca..." in acest sens nu ni s-a dat nici un document de semnat ci s-a hotarat de catre reprezentantul legal al firmei.
Ieri insa, am solicitat un extras din REVISAL si am observat la detalii suspendare, ca in zilele in care am fost libera in cele 2 luni (8 zile mai precis) contractul meu este suspendat ,
De exemplu pe data de 15.05.2020 apare suspendat ,apoi pe data de 16.05.2020 se ridica suspendarea.
Avand in vedere ca nu am fost informata sub nici o forma despre faptul ca voi avea contractul suspendat in zilele respective si nu am semnat nici un document in acest sens, este legal?

In asteptarea raspunsului, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Crisu Loredana , utilizator 17:27, 13 Iulie 2020
Cu ce articol v-a suspendat c.i.m. ?
Buna ziua,
In baza legii 53/2003 codul muncii-republicata- articolul 52,alin 3
Acolo este vorba despre reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

In speta, aprecierea Inspectiei Muncii este ca, inregistrarea suspendarii trebuia sa se faca pentru o zi pe saptamana.
Ok,inteleg ca este legal, insa departamentul de resurse umane nu trebuia sa aduca la cunostinta angajatilor faptul ca pe acea perioada contractul le va fi suspendat?
In e-mailul lor in care informau faptul ca programul de lucru va fi redus a specificat ca recurg la aceasta varianta pentru a nu fi nevoiti sa intram in somaj tehnic sau sa ne fie suspendat contractul de munca (fapt care s-a intamplat).
Potrivit uzantelor , angajatorul trebuia sa comunice decizia de suspendare si salariatilor.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Inregistrare in revisal sode sode Bună ziua ! Aș dori un răspuns la întrebarea: Cum se înregistreayă în REVISAL reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, implicit a salariilor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sotul meu este angajat la o fabrică,care are de suferit ... Iici Iici Buna ziua. Sotul meu este angajat la o fabrică,care are de suferit pe urma pandemie. Din această cauză au redus programul de lucru la 4 zile. As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Reducere programului de lucru gadriana gadriana S-a redus saptamana de lucru de la 5 la 4 zile. Ce implica suspendarea contractului de munca pe aceasta perioada? Sau mai bine zis ce inseamna aceasta ... (vezi toată discuția)