avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Nici nu ma gandeam: mi-a fost respinsa plangerea
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Nici nu ma gandeam: mi-a fost respinsa plangerea

Buna ziua

Am deschis dosar la Judecatoria Sectorului 5 pentru contestarea procesului verbal de contraventie incheiat in baza une presupuse neacordare de pietoni. Mentionez ca sunt absolut sigura ca nu era niciun pieton pe trecere in momentul in care am trecut si ca politistul din intersectie era extrem de rau pozitionat si nu avea literalmente cum sa vada acest lucru.
Am deschis proces pentru contestare, am explicat in cerere tot ce era de explicat, m-am prezentat la 2 infatisari:
In prima, am fost intrebata ce solicit si am raspuns ca vreau probe. A durat 2 minute.
La a doua infatisare am fost intrebata daca mai am ceva de spus. Am spus ca nu, totul fiind spus, iar politia neprezentandu-se la niciuna dintre infatisari.
Mi s-a comunicat ca va fi "pronuntare" si nicio clipa nu m-am gandit ca o sa dea dreptate politiei, care nu si-a sustinut in niciun fel, nici macar prin prezenta, punctul de vedere.
Unde am gresit? Am avut prea multa incredere in sistem si n-am insistat? A adus politia argumente fara ca eu sa stiu? Trebuia sa-mi iau un avocat?

Am dreptul la recurs, ce ma sfatuiti sa fac in continuare, eu stiu sigur ca am dreptate, nu ma las calcata in picioare.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 16:27, 22 Decembrie 2009
Buna seara.Recomandarea mea este sa va angajati un avocat specializat in astfel de cazuri.Acesta va studia dosarul si va stii cum sa formuleze recursul si sa isi pregateasca apararea
Stimata doamna! Daca va veti angaja un avocat si nu veti aduce alte probe in sustinerea afirmatiilor dvs , il veti plati degeaba si veti pierde si timp si bani!
In situatii de genul celei a dvs , adica in cazuri de unu la unu , in care cineva contesta cuvantul si corectitudinea agentului de circulatie , instanta da dreptate agentului fiindca , se presupune ca a aplicat sanctiunea corect! Ca sa demonstrati contrariul , dvs trebuie sa propuneti probe precum audierea unor martori(1-2 persoane care sa fi fost in zona si sa fi vazut incidentul). In caz contrar solutia ramane aceeasi!
Succes!
B-)
In acest caz, care a fost rolul simulacrului de proces la care am luat parte? Eu am venit cu niste argumente, partea cealalta nici nu s-a sinchisit, judecatoarea n-a facut decat sa ma intrebe ce pretind, am cerut probe, judecatoarea a consemnat ca se solicita probe, probele n-au venit si pronuntarea s-a facut impotriva.
Chiar nu imi dau seama ce rost a avut toata aceasta tevatura, putea pur si simplu sa-mi spuna sa aduc probe.

Am gasit si o argumentatie care sa-mi sustina punctul de vedere:

"... motivare care se bazeaza strict pe jurisprudenta si legislatia CEDO, care au prioritate fata de dreptul intern. Cu alte cuvinte, o actiune in instanta – intemeiata pe legislatia europeana – prin care se solicita anularea unei contraventii are mari sanse de reusita.
Concret, iata ce a retinut judecatorul care a solutionat dosarul in cauza: “Instanta retine ca, din perspectiva jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului in raport de disp. art. 6 CEDO, desi necalificata in dreptul intern ca fiind de natura penala, contraventia este subsumata notiunii de “acuzatie in materie penala”, avand in vedere campul de aplicare general al normei, cat si preeminenta caracterului represiv al sanctiunii contraventionale.
Din acest punct de vedere se impune in mod necesar respectarea garantiilor specifice recunoscute persoanei acuzate, intre care si a prezumtiei de nevinovatie a petentului, ce priveste si aspectul sarcinii probatiunii in cadrul solutionarii unei plangeri contraventionale, care fara indoiala profita persoanei acuzate si incumba intimatei(…)
"

Mie mi se pare perfect logica, totusi, nu cunosc detalii de drept si de aceea am apelat la ajutorul dvs.

Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2009
uditza, utilizator
din experienta proprie va spun ca atunci cand e vorba de adus bani la buget(cam cum e la noi acum), toti bugetarii trag pentru ei! de regula insa judecatorii nici nu citesc continutul dosarelor si dau sentinte din ochi, mai ales cand e vorba de Politie. probele aduse de petenti nu conteaza, exceptiile invocate de petent sunt trecute cu vederea, si dreptul contestatorului este cu buna stiinta si fara remuscari calcat in picioare!!! sfatul meu este sanu va pneti nici o baza in sistemul juridic romanesc si daca nu aveti timp si bani de cheltuit cu procese(inclusiv sa ajungeti la CEDO) platiti amenda si gata!!! multa bafta!!!
OK, vad ca in general parerea e una de lehamite fata de justitie si imi pare rau sa vad asta pe un forum la care participa multi avocati si consilieri juridici.
Totusi, e cineva care sa imi dea un sfat care sa suporte decizia mea de a obtine dreptatea? Sau acesta e un cuvant fara niciun sens in Romania?
Mi-ar prinde bine si niste sfaturi minimale: unde trebuie sa fac recurs (tot la Judecatoria Sect 5?), ce ar trebui sa sustin/cer in timpul recursului, cam cat m-ar costa un avocat daca as vrea sa apelez la unul, daca in eventualitatea castigarii recursului va plati cealalta parte onorariul avocatului etc.

Va multumesc

De asemenea, mai am o intrebare: e posibil ca politia sa vi adus vreun argument sau vreo divada INTRE infatisari? Nu s-au prezentat la niciuna, asa ca daca au avut ceva de spus, probabil ca au facut-o intre timp, desi mie mi se pare absurd si asta. Dar si mai absurd mi se pare sa dai castig de cauza unei parti care nici nu s-a prezentat sau nu a avut nimic de spus...

Alte discuții în legătură

As vrea o explicatie la urmatoarea problema ( sa invocat legislatia cedo) : puma_09 puma_09 Citez din ziarul GANDUL: Practic, o sancţiune acordată doar pe baza constatărilor poliţistului – care a văzut sau i s-a părut că ai trecut pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis abuziv ilarion184 ilarion184 Cum zic si in titlu permisu meu a fost suspendat abuziv pe 60 zile. Acum 3 luni am fost oprit de 2 politisti pe motiv ca nu purtam centura. Mi sa intocmit un ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate pietoni Dan.S. Dan.S. Buna ziua. Asta m-a sunat prietena sa imi spuna ca a oprit-o un politist pe motocicleta sa ii dea amenda+ridicarea carnetului pentru neacordare de prioritate ... (vezi toată discuția)