avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Conducere fără permis - rechizitoriu
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Conducere fără permis - rechizitoriu

Am primit un rechizitoriu pentru comiterea celei de a doua infracțiuni de conducere fără permis in timpul perioade de încarcerare de la prima abatere (sentința cu suspendare). Acolo se dispune trimiterea in judecată in stare de deținere. Ce pot face? Se poate evita închisoarea in vreun fel?
Cel mai recent răspuns: TiberiuCiprian , utilizator 15:01, 10 Iulie 2020

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Da, vroiam mai multe amanunte.
Prin “se dispune trimiterea în judecată în stare de deținere” se înțelege inclusiv faptul că și pe parcursul perioadei de judecată se va lua decizia detenției?

Daca asta scrie in rechizitoriu si dvs sunteti liber, este o eroare materiala.


Mai multe amănunte:
- În anul 2015 am fost prins conducând fără permis și, după aproximativ 3 ani, în octombrie 2018 s-a dat sentința: 8 luni de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încarcerare de 2 ani.
- În anul 2019, în luna iulie (în perioada de încarcerare) am fost din nou prins conducând fără permis, iar la începutul lunii acesteia (anul acesta) am primit acasă rechizitoriul.
- eu mă aflu momentan plecat într-o delegație în Luxemburg în interes de serviciu, cu toate procedurile efectuate (conform cu ofițerul de probațiune). Șederea mea în Luxemburg va fi până în data de 19 iulie - există posbilitatea de a fi reținut la intrarea în țară?
- motivele care m-au determinat și în 2015 și în 2019 să conduc fără permis (mașina mea personală) sunt motivate de anumite urgențe - situații ce pot fi verificate - se consideră acest aspect ca fiind circumstanță atenuantă?
- sunt căsătorit, am un copilaș și al doilea urmează să se nască anul acesta - dorința mea de a rămâne cât mai mult posibil în libertate e să asigur un trai familiei - se consideră acest aspect ca fiind circumstanță atenuantă?

Menționez că în rechizitoriu se pune la dispoziție un interval de 20 de zile pentru a formula cereri și excepții - intrarea mea în țară va fi în intervalul acestor 20 de zile. Se poate să fiu reținut în timpul acestor 20 de zile?

Și, tot legat de aceste 20 de zile - ce pot face mai exact? Ce cereri și excepții se pot depune?

Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
TiberiuCiprian, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In primul rand aveti posibilitatea sa va angajati avocat care sa va reprezinte in fata instantei.
Practic, in camera preliminara, se face o verificare a competenţei şi a legalităţii sesizării instanţei, precum şi a legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală.
Avocatul poate consulta dosarul si in functie de situatia de fapt, poate depune cereri si exceptii, daca situatia o impune.
Nu vad motive sa fiti retinut si nu cred sa existe vreun mandat de arestare emis pe numele dvs, in circumstantele prezentate.
Avand in vedere ca ati savarsit o noua infractiune in termenul de supraveghere, sunt incidente dispozitiile referitoare la revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere de la art. 96 c.p.
ART. 96
Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere
(1) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
(2) Dacă până la expirarea termenului de supraveghere persoana supravegheată nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, afară de cazul în care persoana dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.
(3) Dacă pedeapsa amenzii care a însoţit pedeapsa închisorii în condiţiile art. 62 nu a fost executată şi a fost înlocuită cu pedeapsa închisorii potrivit art. 63 alin. (2) sau art. 64 alin. (5) şi alin. (6), instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei, la care se adaugă pedeapsa închisorii care a înlocuit amenda.
(4) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei.
(5) Pedeapsa principală pentru noua infracţiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispoziţiilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.

(6) Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, instanţa poate menţine sau revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În cazul revocării, dispoziţiile alin. (1), alin. (4) şi alin. (5) se aplică în mod corespunzător.

Mulțumesc mult pentru indicații.

Teama mea majoră era reținerea după termenul celor 20 de zile, pentru că de abia în preajma datei aceleia voi reveni în țară.

Înțeleg că nu ar exista un temei.

Voi căuta să angajez un avocat. Dacă dumneavoastră cunoașteți un avocat care acoperă această speță prin zona Sucevei, mi-ar fi de mare folos o recomandare.

Și vă mulțumesc din nou pentru ajutor.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2020
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma prins fara permis daniel dan daniel dan Ma prins a doua oară fara permis ce se poate intampla având în vedere că mai am o condamnare de 5 luni pe un termen de 2 ani cu suspendare (vezi toată discuția)
2 condamnari macoal macoal buna dimineata!..intrebarea mea este urmatoarea....o persoana a fost condamnata la 2 ani si 6 luni cu suspendare pt furt dar in aceasta perioada este data in ... (vezi toată discuția)
La ce pedeapsa sa mă aștept? Flavius Ciprian Flavius Ciprian Buna seara. Dupa o condamnare la 1 an si 4 luni cu suspendare, s-au intamplat 2 noi infractiuni, respectiv 2 dosare penale pentru coducere fara permis si ... (vezi toată discuția)