avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda radar
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda radar

Buna ziua. Acum cateva zile am fost surprins cu 133 km/h in localitate (pe o sosea larga, absolut libera fiind mijlocul noptii, unde nimeni nu merge cu mai putin de 100 km/h, insa am avut norocul sa fiu unul din cei prinsi in acea seara). Intrebarile mele sunt in felul urmator:
1. Politistul are obligatia de a-mi prezenta certificatele de omologare si validitate a aparatului radar in momentul in care le cer?
2. Este obligatoriu ca politistul sa noteze seria aparatului radar pe procesul verbal?
3. Dupa ce greseli ar trebui sa ma uit in procesul verbal pentru a putea lansa o contestatie cu sansa mare de castig? Am auzit ca in ultimul timp se fac multe abuzuri in jurul actiunilor radar si m-ar interesa sa-mi recuperez, totusi, permisul.
4. Daca am deja o contestatie trimisa, in asteptare, mai pot trimite o a doua contestatie?

Vreau sa adaug: Procesul verbal este prost scris, numele meu nu este plasat in intregime pe linia respectiva, numele de familie fiind asezat peste 'Dl./Dna.' si nu se poate intelege foarte bine (Numele scris incepe cu D sau T, in cazul in care numele meu incepe cu Ț), in dreptul adresei, din nou, nu sunt asezate cum trebuie, se citeste "nr. NR, bl. 4' cand ar fi trebuit sa scrie doar 'nr. 4'. In rubrica in care se explica fapta facuta scrie la un moment dat 'aparatul radar montat pe auto MAQ 40831', desi ar trebui sa scrie MAI 40831.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
goldieczr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:41, 10 Iulie 2020
In citeva luni. Ce e ala raspunsul final ? Nici o contestatie (plingere contraventionala) nu se refuza, decat in cazul in care nu este intocmita corect. Daca vi se admite si ajungeti la infatisare, instanta se va pronunta pina la urma. Veti pierde, sau veti cistiga procesul Stiti gresit cu cele 30 de zile.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
latka, utilizator
Deci nu am nimic de pierdut daca fac contestatie, nu?
(prin refuzata ma refeream la a pierde procesul)
In acelasi timp, in depasire este permisa depasirea limitei legale? (stiu ca nu am nici o scuza pentru 133 in localitate, intrebarea nu are legatura cu cazul meu) De exemplu, daca cel din fata mea are 40 km/h, iar eu prin 55-60 km/h incercand sa-l depasesc, este legal?
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
goldieczr, utilizator
Depasirea limitei legale pe sectorul de drum respectiv nu este permisa in nici o situatie, inclusiv depasirea vehiculului din fata.

Articolul 121 din HG1391/2006
(1) Conducătorii de vehicule sunt obligati să respecte viteza maxima admisa pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusa prin mijloacele de semnalizare.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
latka, utilizator
Cum ar trebui formulata contestatia pentru a cere analizarea si verificarea inregistrarii radar cat si documentelor de omologare si verificare a aparaturii?
Cum ati facut si la cealalta contestatie. Motivarea cererii dvs. este articolul 121 alin. 2 din HG1391/2006:

2) Nerespectarea regimului de viteza stabilit conform legii se constata de către politistii rutieri, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic.

Deci trebuie sa prezinte ca proba in proces inregistrarea video a evenimentului, facuta de un operator atestat de a folosi acel mijloc tehnic, ce trebuie sa aiba un document prezentat ca proba ce atesta verificarea sa metrologica in termen.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Suspendare permis auto adrianatereza adrianatereza Un sofer este inregistrat de aparatul radar aflat în mișcare cu o viteza in localitate de 103 km/h = amenda si suspendarea permisului pe o perioadă de 90 de ... (vezi toată discuția)
Amenda poliția rurală Mihaelasamm Mihaelasamm Buna ziua Am fost oprită de poliția rurală in localitatea Videle sub pretextul ca as fi încălcat limita de viteza cu 9 km/h și cum ca as fi mers ... (vezi toată discuția)
Filmare radar neprezentata danielmedias danielmedias Am fost sancționat, pt viteza, și nu mi s a prezentat înregistrarea doar dacă fac plângere la judecătorie. Ce drepturi am, și ce pot face? (vezi toată discuția)