avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Infectarea cu Sars Cov 2 la serviciu
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Infectarea cu Sars Cov 2 la serviciu

Infectarea cu noul coronavirus , a mai multor angajați dintr-o societate comerciala, se poate considera accident de muncă, daca in urma anchetei DSP reiese că au fost contacti direcți reciproci?Cine sesizează instituțiile abilitate,dacă răspunsul e afirmativ?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:52, 10 Iulie 2020
Poate imbolnavire profesionala dar, din cate stiu, inca nu a fost declarata boala profesionala.
Dupa parerea mea... se poate anunta ITM care poate dispune o ancheta pentru nerespectarea masurilor SSM sau a legislatiei specifice ( ordinului comun de ministrii ce reglementeaza desfasurarea activitatilor la locul de munca- purtare masca la locul de munca, distantare sociala, amenajare spatiu, dezinfectie maini si suprafete, etc.).
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
Ionut.ion, utilizator
In legislatia ssm in vigoare, infectarea cu coronavirus nu este nominalizata ca boala profesionala si nu poate fi vorba de inregistrare ca accident de munca.
DJSP are obligatia efectuarii unei anchete epidemiologice, in urma careia se pot aplica sanctiuni contraventionale angajatorului pentru nerespectarea prevederilor ordinului MS + MAI nr. 874/ 81/ 22.05.2020 In urma anchetei epidemiologice DJSP dispune masuri obligatorii pentru angajator si angajati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infectie cu covid in contex ssm ClaudiaN ClaudiaN Buna, Cum se trateaza dpdv SSM un caz de COVID la locul de munca? Trebuie cercetat si depus dosar la ITM? (vezi toată discuția)
Revenirea la birou in starea de alerta carmen.suciu1 carmen.suciu1 In situatia in care angajatii se re-intorc la birou, si apare un caz de infectare cu Corona virus (sau chiar mai multi angajati se imbolnavesc), va fi trasa la ... (vezi toată discuția)
Obligatia firmei in cazul unei boli contagioase CHMarius CHMarius Buna ziua, Un coleg de servici a fost internat recent pentru ca scuipa sange si a fost depistat cu TBC. Firma la care lucrez omite subiectul..ei zic ca nu ... (vezi toată discuția)