avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligatia firmei in cazul unei boli contagioase
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligatia firmei in cazul unei boli contagioase

Buna ziua,

Un coleg de servici a fost internat recent pentru ca scuipa sange si a fost depistat cu TBC.
Firma la care lucrez omite subiectul..ei zic ca nu e confirmat inca..chiar daca noi(colegii) am aflat de la persoana in cauza xa are TBC.
Intrebarea mea este :
Firma, nu este obligata prin lege sa plateasca testul la toti care am intrat in contact cu persoana respectiva?
Din cate am vazut este destul de costisitor 400-500 ron.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:27, 4 August 2020
Este necesara confirmarea de catre DJSP.
Angajatorul trebuie sa primeasa instiintare oficiala in urma anchetei epidemiologice declansate de DJSP. Daca se confirma TBC, inspectorii sanitari vor dispune masura verificarii medicale a tuturor salariatilor.
Tuberculoza este mentionata in anexa 22 la HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare la sectiunea Boli infectioase si parazitare.
Testele medicale care se vor efectua salariatilor, fiind vorba de o posibila boala profesionala (se completeaza formularul BP2 si firma inregistreaza cazul de boala profesionala prin completare formular FIAM) trebuie platite de angajator conform prevederilor Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art. 7 (6) Măsurile privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă nu trebuie să comporte, în nici o situaţie, obligaţii financiare pentru lucrători,
precum si conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art.7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,mama mea are niște probleme de sănătate și a obținut ... MacarieSilvia MacarieSilvia Buna ziua,mama mea are niște probleme de sănătate și a obținut diagnostic profesional,dar la locul de munca nu i au dat boala profesională,ma puteți ... (vezi toată discuția)
Concediu medical peste 90 de zile. Bilboreanu Bilboreanu Buna ziua.Cate zile de concediu medical am dreptul pe an?Cine prelungeste dupa 90 de zile?Ce trebuie sa fac ptr pensie de boala. daca m am imbolnavit la ... (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Ortostatismul prelungit mi a afectat genunchii.Am ajuns la leziune de menisc care trebuie oprata.Se incadreaza acesta afectiune ca boala profesionala? (vezi toată discuția)