avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Accident de masina - culpa comuna
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Accident de masina - culpa comuna

Buna ziua!

În urma cu 2 luni s-a produs un accident de masina în urmatoarele situatii:
Unul dintre soferi(eu) nu a acordat proritate de dreapta, intrand intr-o intersectie nesemnalizata cu 30 km la ora.
Al doilea sofer, care mergea pe drumul cu prioritate cu o viteza de 80 km la ora(viteza maxima admisa era de 50 de km la ora pe portiunea respectiva) a intrat in primul sofer, care a patruns in intersectie fara sa se asigure.

În acest caz, este culpa comuna?

Ma intereseaza daca este culpa comuna, intrucat s-a ajuns in instanta. Numai ca in dosarul ce se afla la instanta apare ca vinovat exclusiv soferul care nu a acordat prioritate de dreapta(adica eu). Mentionez ca la dosarul din instanta exista doar poza cu bordul soferului care nu a acordar prioritate(în poza acul este blocat la 30 km ora).
În expertiza s-a stabilit ca soferul care nu a acordat prioritate de dreapta mergea cu 30 km la ora, iar soferul de pe drumul cu prioritate cu 52 km la ora. Prin urmare, limita fiind de 50 km la ora, este culpa exclusiva a soferului ce nu a acordat prioritate de dreapta(adica a mea).

Problema este ca, la dosar nu exista poza cu bordul soferului ce circula pe drumul cu prioritate(cred ca poza lipseste in mod intentionat).
Eu detin poza, acul de viteza fiind blocat la 83km la ora.
Nu stiu din ce motive organele statului au omis sa depuna aceasta poza la dosar si nici nu stiu cum expertul a aproximat ca soferul de pe drumul cu prioritate avea 52 km la ora.

Intrebarea mea este: Daca depun la primul termen(care o sa fie peste 4 saptamani) poza cu bordul soferului ce circula pe drumul cu prioritate, se poate schimba in culpa comuna?

Daca se schimba in culpa comuna, pot sa fac si eu plangere penala impotriva soferului ce avea peste 80 km la ora pe o portiune de drum unde limita este de 50 km la ora?

Ideea e ca eu sunt inculpat in dosar, celalalt sofer a cerut daune de zeci de mii de euro, pe care le va suporta asiguratorul.

În cazul asta, avand in vedere ca nu este doar culpa mea, daca prezint dovada cum ca si el este de vina, depasind limita de 50 km la ora, se va deschide un dosar penal si pe numele lui, unde eu o sa fiu aprte vatamata si el inculpat?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 17:20, 18 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Valorile la care s-au blocat acele vitezometrelor autoturismelor implicate în accident nu prezintă nicio relevanță în stabilirea vitezelor cu care circulau autoturismele în momentele premergătoare impactului.
Conducătorul autoturismului care circula pe drumul fără prioritate (adică dvs.) era obligat să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulau pe drumul cu prioritate.
Conducătorul autoturismului care a circulat pe drumul cu prioritate cu o viteză ce depășea limita legală i se aplică sancțiunea corespunzătoare contravenției săvârșite.
Între cele 2 contravenții mai înainte arătate nu există nicio legătură de cauzalitate. Prin urmare, nu este vorba de culpă comună.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai poate face ceva după mai mult de 15 zile de la accident pentru a se face dreptate ? mihaild mihaild 1) La începutul lunii septembrie 2017, a avut loc un accident de circulație cu vătămare corporală. 2) Accidentul, care a avut loc într-o localiste, ... (vezi toată discuția)
Accident auto ZachIonut ZachIonut Buna ziua, in urma cu o luna am avut un accident auto,mergeam pe un drum judetean si intr-o intersectie din dreapta un autoturism cu doua persoane mi-a iesit ... (vezi toată discuția)
Accident, masina lovita din spate mic1976 mic1976 Am avut un accident de masina fiind lovita din spate de un alt autoturism. M-am aflat pe un drum secundar si vroiam sa ma deplasez spre dreapta.Am semnalizat ... (vezi toată discuția)