avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii

Dacă timp de 6 luni nu am primit salariu pt munca prestata, ce trebuie sa fac pt a obliga angajatorul sa plătească salariile restante?
Menționez ca majoritatea colegelor au făcut sesizări la ITM pt acest lucru dar nu s a întâmplat nimic.
Poate înceta contractul de munca,din acest motiv? Vrei sa plec la alt angajator, dar vreau sa recuperez și salariile restante.
Cel mai recent răspuns: Meea_M , utilizator 18:41, 17 Iulie 2020
Buna ziua. Puteti incerca sa cereti ITM-ului acces la Procesul Verbal de constatare si amendare a neplatii salariului si vedeti ce se intampla. Ca si cetatean, aveti acest drept. Daca o sa-i convina patronului sa plateasca si amenda si salariu....in loc sa plateasca numai salariu, macar veti sti ca a platiti in plus pentru acest fapt.
Personal, asa i-am convins sa imi dea salariile restante. Ca sa nu spun ca salariul este propriatetea personala de care angajatorul n-are niciun drept sa dispuna!
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2020
Meea_M, utilizator
Amenda pentru ce sa primeasca ???
Gaseste pana la urma.

1)Solicita scris o adeverinta in care sa se mentioneze:
-vechimea,
-salariul si ultima data de acordare a salariului in vederea cererii daune interese deoarece in conformitate cu dispozitiile art. 169 alin. (2) C. muncii, angajatorul nu poate efectua retineri din salariu decat daca datoria salariatului a fost constatata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila....
Fara mentionarea datei de primire a ultimului salariu, (mentionezi in cererea adeverintei) o vei considera neeliberata conform solicitarii si vei informa ITM-ul ca a refuzat sa-ti mentioneze.

2)Daca nu elibereaza angajatului (la solicitarea acestuia) un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, vechimea in meserie si in specialitate, vei putea fi sanctionat cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Ups!
3)Va trebui sa aleaga:
-recunoaste ca ti-a retinut salariul fara hotarare judecatoreasca
sau
-refuza sa iti elibereze actul.
-(iar daca fac fals in declaratii, e si mai grav pentru ei).

4)De aici incolo iei calea:
-in instanta pentru sesizare ce ti-a retinut salariul fara hotarare judecatoresaca sau sa constate ITM-ul intai, ca tu nu ai drept de control .... Ups! Iar vin cei de la ITM.
-la ITM ca sa constate ca nu ti-a eliberat adeverinta necesara ceruta si aplicarea amenzii.

Si uite asa, facem rost si de amenda ca de...
sau de act prin care sa pui in vedere, ca ti se retin banii fara hotarare judecatoreasca. Eu asta as rtimite catre ITM...ca sa ii sacaie cei de la ITM pana se plictisesc.
Nu e normal sa iti retina banii iar situatiile astea necesita sa iti cunosti drepturile....ca de obicei, in instanta se lungeste ani poate. Dar sa ii sacaie cei de la ITM, vor suporta 4 luni...
Pana la urma interesul tau este sa iti recuperezi salariile iar ei sa nu mai practice aceasta moda.
Adica ei fac ce vor si tu nu ai dreptul sa iti alegi calea cea mai grea pentru ei? Ei de ce iti fac existenta grea? HAi sa ne folosim de caile legislative si sa nu mai ne supunem catre o lungire la nesfarsit prin instanta, ca de, patronilor le convine ca pana se ajunge la recuperarea salariilor, omul se sperie inainte de a cere executare sau nu-si permit sa plateasca pana dupa cererea de executare...

M-am confruntat si eu cu asta, tot 6 luni de intarziere...si in 2 luni i-am convins ca e mai bine sa-mi dea banii si sa nu astepte sa ii actionez in judecata ca am multe de facut pana la judecata....
Cat timp va suporta angajatorul sa astepte lunar inspectorii de la ITM? Iar inspectorii, cate drumuri vor face? ....sunt intrebarile cheie...si angajatul nu trebuie sa cedeze, pentru ca e dreptul lui sa isi recupereze salariul si inainte de asta sa adune cat mai multe dovezi constatate si de ITM.

Amenda pentru ce sa primeasca ???

Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2020
Meea_M, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu restant adminibuc adminibuc Buna ziua! Stiu ca situatia mea nu prea are sanse de reusita insa doresc sa intreb daca pot recupera un salariu la negru. Mi-am dat demisia de la o firma ... (vezi toată discuția)
Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi recupetez salariul Tetu Tetu Am lucrat la o firma la care aveam pe contract minim pe economie, dar eu aveam cu totul alt salariu. Angajatorul nu mai vrea sa-mi dea ultimul salariu! Cum as ... (vezi toată discuția)