avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ocupare abuziva a unui spatiu comun de bloc.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ocupare abuziva a unui spatiu comun de bloc.

Ocupare abuziva a unui spatiu comun de bloc.

Buna ziua. Am urmatoare speta:

1. Am cumparat un apartament intr-un bloc cu 10 etaje.
2. Fiecare etaj are un spatiu de depozitare( fosta ghena de gunoi)
3. Din pacate un vecin de pe palierul meu a monopolizat spatiul si refuza sa il imparta. A refuzat sa dea cheie iar spatiul este plin de "gunoaie" aduna dupa cum zice el de peste 20 de ani.
4. Am discutat si cu asociatia de proprietari dar asociatia are o atitudine pasiva.....in mai mult de 3 luni nu s-a facut nici un progres.

Cui pot sa ma adresez pentru o solutionare si in baza carei legi si articol imi pot baza plangerea?
Care ar fi pasii care trebuie urmati?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 22:36, 19 Ianuarie 2024
Nici dvs. nu sunteti indreptatit sa ocupati o parte din acel spatiu.

Articolul 43
(1)Partile comune pot fi atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti proprietari.
(2)Hotararea de atribuire in folosinta exclusiva se adopta cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu si ai cotelor-parti indivize.
(3)Atribuirea in folosinta exclusiva se face in baza unui contract incheiat intre asociatia de proprietari si proprietarul caruia i se atribuie in folosinta exclusiva partea de proprietate comuna.
(4)Contractul prevazut la alin. (3) se incheie pe o perioada de maximum 12 luni si poate fi reinnoit numai cu acordul ambelor parti si cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5)Veniturile obtinute din atribuirea partilor comune in folosinta exclusiva respecta prevederile art. 70 din prezenta lege.
[ link extern ]
Nu exista lege care sa va dea acces la acel spatiu.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Iulie 2020
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru completa si corecta dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
Ghenele de gunoi reprezinta parte comuna si sunt legal-accesibile tuturor proprietarilor
In speta ,legal,asociatia de proprietari detine autoritatea si competenta sa se implice pentru respectarea si aplicarea unitara a dispozitiilor in vigoare,respectiv sa impuna locatarului care utilizeaza exclusiv partea comuna sa permita si restului proprietarilor accesul la partea comuna de condominiu
Multumesc mult pentru raspuns @ynocentta.

Ce se intampla in cazul in care asociatia nu ia atitudine( am facut cerere scrisa) sau in cazul in care locatarul care ocupa exclusiv spatiul refuza sa faca vreo scrimbare la insistentele asociatiei.
Cui ma adresez in acest caz? Politiei?
@latka
1. Mentionati ca nici eu nu sunt indreptatit...asta inseamna prin extrapolare ca nimeni nu este indreptatit sa il foloseasca.
2. Articolul mentionat de dvs. face referire la folosinta exclusiva. Eu nu doresc exclusivitate la spatiul comun ci doar access impartit in mod egal cu ceilalti locatari.
3. Eu sunt dispus sa platesc si chirie si sa fac si contract....dar pana acolo este cale lunga. Daca locatarul care ocupa spatiul nu vrea sa il elibereze, pot face eu orice contract cu asociatia. Cine face enforcement la contract? Trebuie sa il dau in judecata, sa chem politia?
1. Cu de la sine putere, nimeni. Partea comuna a unui condominiu nu inseamna ca fiecare are o parte individualizata pe care si-o insuseste. Luati si cititi in amanunt legea 196/2018 "Partile comune nu pot fi folosite decat in comun si sunt obiectul unui drept de coproprietate fortata;" Practic acel spatiu e al nimanui.
2. Ce intelegeti prin acces impartit in mod egal ? In primul rind trebuie desfiintata usa. Oricum va exista un conflict legat de cine, cit si cum poate depozita ceva acolo. In mod normal asociatia trebuie sa impuna asta prin regulament.
3. Prima data trebuie sa va adresati in scris asociatiei, solicitind un raspuns si o rezolvare. Cererea sa fie inregistrata. Dupa aceea (nerezolvare) puteti face plingere la primarie, compartimentul care se ocupa de asociatii (cererea se adreseaza primarului si el o va redirija). Temeiul legal este dat de art. 102:
Articolul 102 (1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
..................
c)neluarea de catre asociatia de proprietari, de presedinte sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari a tuturor masurilor necesare pentru repararea, reabilitarea si mentinerea in stare de siguranta si functionare a condominiului si a instalatiilor comune aferente pe toata durata existentei acestora, conform prevederilor legale in vigoare;
e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;
i)modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari, precum si a elementelor constructive ale condominiului fara respectarea prevederilor prezentei legi;
................................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.......................
b)faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), r) si s), cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
c)faptele prevazute la alin. (1) lit. e) si j), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
d)faptele prevazute la alin. (1) lit. g), h), i), m), p) si q), cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
........................
(3)Sanctiunile pentru contraventiile prevazute la alin. (1) se aplica persoanelor fizice sau juridice vinovate.
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
.......................
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
......................
[ link extern ]

Daca nu va place solutia legala, incercati pe cale amiabila.
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2020
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum poate fi dobandit accesul? clara24 clara24 Buna ziua. Dupa cum stiti la parterul fiecarei scari de bloc exista niste spatii comune (spalator, uscator etc). Tot dupa cum stiti pe fiecare scara sunt tot ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in 2020 am cumpărat un apartament situat la etajul ... Laura Homneac Laura Homneac Buna ziua, In 2020 am cumpărat un apartament situat la etajul 5 al unui bloc. La cumpărare, proprietarul era plecat în străinătate, vânzarea s-a ... (vezi toată discuția)
Abuz administrator DeliaSandor DeliaSandor buna seara ma confrunt cu mai multe probleme legate de administratorul blocului in care locuiesc si anume : 1.mi-a distrus lacatul de la boxa de 2 ori.prima ... (vezi toată discuția)