Bună ziua
Sunt în proces de cumpărare imobil în UK și soția mea este în România pt următoarele săptămâni.
Pentru a înainta, mi s-a cerut confirmarea identității soției printr-o poza în care sa apară ea ținând pașaportul deschis la vedere în mana. Aceasta poza trebuie autentificata cu o stampila de către un notar/avocat. Va rog sa îmi spuneți dacă se poate realiza asa ceva și dacă notarul este în măsura dpdv legal sa confirme acest lucru. Sunt deschis și la noi sugestii dacă există. Am nevoie de acest "act" cât se poate de repede. Venirea soției aici nu este viabila din cauza carantinei și trebuie sa rezolv aceasta situație urgent.
Va mulțumesc anticipat
Se poate obtine de la un notar roman o inchiere de certificare a faptului ca persoana din fata notarului este aceeasi cu cea din fotografia aplicata pe incheierea respectiva. Si se va aplica o fotografie tip buletin.
Dar asa, tinand pasaportul in mana, deschis la vedere sau alte bazaconii, nu.
In ceea ce priveste procedura certificarii faptului ca persoana dintr-o fotografie este una si aceeasi cu persoana care cere certificarea (deci, de fapt, certificarea identitatii persoanei dintr-o fotografie), Regulamentul din 2013 de aplicare a Legii notarilor publici si activitatii notariale nr. 36/1995 prevede urmatoarele:
"Art. 304 - (1) Pentru certificarea faptului că persoana din fotografie este aceeaşi cu persoana
care cere certificarea, aceasta depune o fotografie de dată recentă, în numărul de exemplare câte
se solicită să fie certificate, plus unul pentru arhivă. Identificarea persoanei se face în condiţiile
legii.
(2)Încheierea de certificare se întocmeşte în numărul de exemplare solicitat, plus unul pentru
arhivă. Fotografia se aplică pe fiecare exemplar al încheierii, iar notarul public va face următoarea
menţiune pe încheiere: "Persoana din fotografie este .... Notar public, I.s." Pe marginea fotografiei
se aplică matricea timbrului sec al notarului public, fără a se deteriora fotografia"
Prin urmare, fotografia nu trebuie sa fie neaprat de tip buletin, ci poate fi orice fel de fotografie de data recenta.
Mai mult, conform art 150 (certificarea unor fapte) din Legea 36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale nr. 36/1995:
"(1) Notarul public poate certifica următoarele fapte pe care le constată personal:
....
g) certificarea altor fapte care nu sunt date în competența exclusivă a altor organe."
Deci, cel putin teoretic, notarul ar putea certifica faptul ca o persoana care cere certificarea este persoana din fotografie precum si faptul ca aceasta detine asupra sa pasaportul cu care apare in fotografie.
Ramane la latitudinea notarului instrumentator daca va emite incheierea de certificare sau nu deci, cel mai bine ar fi ca sotia sa isi faca poza respectiva, tinand in mana pasaportul deschis la vedere dupa care sa se adreseze mai multor birouri notariale pentru a vedea daca vreunul din ele accepta emiterea incheierii de certificare in aceste conditii, mai putin obisnuite.