avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand poate intra tatal in concediul de crestere si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand poate intra tatal in concediul de crestere si ingrijire copil?

speta EXACTA este urmatoarea :

- parintii sunt NECASATORITI
- certificatul de nastere al copilului este pe numele AMBILOR PARINTI ( deci tatal copilului este trecut pe certificatul de nastere )
- ambii parinti sunt cotizanti

TATAL POATE INTRA IN CONCEDIU DE CRESTERE SI INGRIJIRE COPIL ODATA CU NASTEREA COPILULUI , SAU ESTE OBLIGATORIU SA ASTEPTE CELE 42 DE ZILE CA MAMA SA EFECTUEZE CONCEDIUL DE SARCINA SI LEHUZIE ?

Va rog frumos , oricare ar fi raspunsul sa il sustineti cu trimiterile legale de rigoare , invocate .
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 12:58, 17 Decembrie 2009
Conform prevederilor OUG 148/2005 rep., drepturile reprezentând indemnizaţie/stimulent se cuvin şi se plătesc:

- Începînd cu ziua următoare celei în care încetează conform legii concediul şi indemnizaţia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
- Începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
- Începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
- De la data depunerii cererii în celelalte cazuri.


Cu zic ca tatal poate intra in CIC in ziua nasterii copilului. Evident tatal nu va beneficia de concediu de lauzie.
"- Începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată."

nu prea reusesc sa inteleg....DECI , mama e obligata oricum prin lege sa efectueze cele 42 de zile minim... TATAL ar putea concomitent sa fie in concediu de crestere si ingrijire copil ?

nu inteleg exact ce e cu cele 60 de zile ( oi fi eu batut in cap #-o )
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
iftimie nicolae, utilizator
Aveti 60 de zile in care sa adunati actele necesare intrarii in CIC si sa le depuneti.
Daca depasiti termenul, data cu care se acorda indemnizatia este cea a depunerii dosarului.

Mama se va afla in postnatal si tatal in CIC.
Mama nu poate intra mai devreme de 42 de zile de la nasterea copilului, dar tatal nu are astfel de restrictii.
La primarie depuneti o declaratie conform careia mama nu a solicitat si ea CIC-ul.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
Kitte, utilizator
data fiind speta prezentata , imi puteti spune EXACT ce acte trebuiesc depuse si unde ? =D>
Acte necesare:
A). Indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani – 85% din media veniturilor nete realizate în ultimul an anterior naşterii copilului, dar nu mai mult de echivalentul a 3 salarii medii brute pe ţară, sau 600 lei/lună.

- cerere (Anexa 1 la Ord. 68/2009 al MMSSF);
- actul de identitate al solicitantului - (copie şi original);
- certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul (copie şi original), - (nu e cazul la dvs) hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
- certificatele de naştere ale tuturor copiilor născuţi după data de 1 ianuarie 2006 (copie şi original);
- actele doveditoare privind realizarea de venituri precum şi nivelul lunar al acestora eliberate de angajatori sau autorităţi competente sunt următoarele:
*adeverinţă eliberată de angajator (Anexa 2 la Ord. 68/2009 al MMSSF) din care să rezulte că persoana îndreptăţită: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului, nivelul lunar al acestora, prima şi ultima zi de concediu de maternitate, data împlinirii celor 42 de zile reprezentând concediul de lăuzie, prima zi de concediu de creşterea copilului; sau - dovadă privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau dovadă privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului precum şi copia deciziei de impunere eliberate de autorităţile competente; sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri neimpozabile; sau - dovadă eliberată de autorităţile competente, în cazul asociaţilor unici;
dovada eliberată de autorităţile sau angajatori din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului; sau - adeverinţă studii/diplomă de absolvire, în cazul persoanele care au urmat sau urmează o formă de învăţământ universitar/preuniversitar.
- Dosar cu şina din carton (coperţi întregi).
- Alte acte după caz.
Pentru plata în cont bancar – extras de cont, deschis la BCR, BRD, ProCredit, Transilvania, Romextera, Alpha, Piraeus, Raiffeisen Bank, CR Firenze Bank, Volksbank, Unicredit-Tiriac Bank şi CEC pe numele solicitantului la o unitate bancară din Bucureşti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului diana florissi diana florissi Cand trebuie depuse actele pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului? Acum ma aflu in concediu de maternitate. Am nascut in 15 iunie. As mai avea ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului melcsy melcsy dupa nastere ce responsabilitati ai, adica ma refer la ce proceduri trebuiesc a fi indeplinite , ce acte trebuie sa faci ca sa beneficiez de co crestere a ... (vezi toată discuția)
Dosar pt.inndemnizatie cresterea copilului Georgeana Georgeana Buna ziua,as dori sa stiu ce acte trebuie la dosarul ce-l voi depune in privinta primirii indemnizatiei pentru cresterea copilului timp de 2 ani. Provin din ... (vezi toată discuția)