avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare cladire din 2 in 2 ani?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare cladire din 2 in 2 ani?

Salut!
Am si eu o intrebare:
Se poate reevalua o cladire care a fost reevaluata ultima oara la 31.12.2007?
Adica se poate si mai devreme decat 3 ani sau trebuie sa treaca cei 3 ani si dupa aceea?
Este FFFF urgent.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 10:01, 18 Decembrie 2009
Se poate reevalua ori de cate ori exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea justa (sa-i zicem "de piata").
Cei 3 ani de care pomeniti au consecinte fiscale (se aplica niste coeficienti de ajustare a amortizarii in cazul neefectuarii reevaluarii pe o perioada de 3 ani).

Succes!
In principiu reevaluarea se face din 3 in 3 ani ,cu implicatiile fiscale de rigoare...insa , avand in vedere piata actuala puteti face reevaluarea astfel incat sa ajungeti la valoarea justa actuala.
Reevaluarea din 3 in 3 ani este necesara pt a nu se plati un impozit pe cladiri majorat. Art 253, alin (6) "In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cea prevazuta la alin. (2)."
Impozitul pe cladiri normal este intre 0.25% si 1.5% la valoarea de inventar.

In ceea ce priveste amortizarea nu este nici o referire la obligativitatea reevaluarii.

In conditiile actuale, se poate face o reevaluare, in general rezultind diminuarea valorii actuale a cladirii, rezultind un impozit pe cladiri mai mic. Insa, daca nu aveti o reevaluare de majorare a valorii respectivei cladiri anterioare (de o val mai mare decit actuala diminuare), diferenta in minus este tratata ca o cheltuiala nedeductibila.

Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
t.simona, utilizator
Ordin 2861 / 2009 privind inventarierea prevede :

(2) Inventarierea are ca scop principal stabilirea situaţiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii ale fiecărei entităţi, precum şi a bunurilor şi valorilor deţinute cu orice titlu, aparţinând altor persoane juridice sau fizice, în vederea întocmirii situaţiilor financiare anuale care trebuie să ofere o imagine fidelă a poziţiei financiare şi a performanţei entităţii pentru respectivul exerciţiu financiar.

Concluzia consta in faptul ca pt a oferii o imagine corecta, ar tb a se reevalua anual valoarea cladirilor la valoarea de piata .

In ceea ce priveste amortizarea nu este nici o referire la obligativitatea reevaluarii.
????????????? Ce legatura este ????

Ceea ce am afirmat in citatul dvoastra este referitor la ceea ce spunea colegul fplopeanu. Am vrut sa spun ca amortizarea nu este conditionata de reevaluare cu nici un indice.

Alte discuții în legătură

Impozit pe cladiri liliionescu liliionescu Avand in vedere: Art. 253. - (1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de ... (vezi toată discuția)
Achizitie constructii + teren andreeadumitrascu24 andreeadumitrascu24 Imi puteti da si mie va rog frumos o parere in legatura cu valoarea imobilului ce se va inregistra in contabilitate...Ideea este urmatoarea: am achizitionat de ... (vezi toată discuția)
Plata impozit cladire reevaluata ardeleannn ardeleannn Buna ziua! Vă rog să mă ajutaţi cu un răspuns la următoare problemă: - Pentru sem.I 2009, unei SC i s-a stabilit impozitul pe cladire la valoarea ... (vezi toată discuția)