avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... declararea judecatoreasca a mortii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

declararea judecatoreasca a mortii

Buna ziua,

Doresc declararea judecatoreasca a mortii unei persoane disparute din anul 2012. De atunci pana in prezent nu au mai fost informatii despre persoana respectiva.
Pentru a putea face acest lucru, trebuie intai declararea judecatoreasca a disparitiei ?
Mentionez ca am doar declaratiile catre politia din Romania si din tara unde a fost dat disparuta persoana.
Am incercat sa inaintez cu anumite documente catre Judecatorie, dar dupa multe luni de asteptare, dosarul mi-a fost respins pentru faptul ca nu am indeplinit toate cerintele, care oricum sunt foarte ambiguu si explicate in termeni judecatoresti, greu de inteles unei persoane in afara domeniului.
As prefera sa inaintez cat pot fara consultanta unui avocat care am observat ca este foarte scump, cel putin pentru moment.
Multumesc,
O zi buna
Ionut.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:20, 5 August 2020
era util sa fi citat aici din ce scrie in hotarare cu privire la respingerea cererii, acolo e cheia, de acolo va dati seama ce trebuia sa faceti si nu ati facut.
Ai fost dvs la avocat si vi s-a parut scump?

trebuie îndeplinite, cumulativ, trei condiții de fond pentru a se putea declara moartea persoanei fizice: 1)persoana să fie dispărută;2) să existe indicii că a încetat din viață; 3)să fi trecut cel puțin 2 ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață.

Rezulta deci ca nu orice lipsă a persoanei justifică trecerea la declararea judecătorească a morții. Este necesar să fie vorba despre o dispariție, calificată sub dublu aspect: pe de o parte, ea trebuie să aibă o durată minimă de 2 ani și, pe de altă parte, trebuie să existe indicii că persoana nu ar mai fi în viață.

Termenul de 2 ani se calculează, după caz, de la: a) data stabilită din probele administrate în cauză (înscrisuri, martori) ca fiind data ultimelor informații sau indicii din care rezultă că persoana era în viață; b) ultima zi a lunii în care s-au primit ultimele informații sau indicii; c) ziua de 31 decembrie a anului în care se plasează ultimele informații sau indicii.

Detalii: [ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2020
gi-jane2, moderator
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Da, am luat legatura cu un avocat si pentru o prima intalnire era un cost destul de mare, >500 RON dar este irelevant. Poate mare pentru bugetul meu.

Mai jos voi mentiona exact ceea ce mi s-a transmis ca nu am depus la dosar:
1. Depunerea unui exemplar semnat al cererii de chemare in judecata ( acest lucru l-am facut, cererea a fost depusa, nu am avut o cerere tip, ci doar scris cine sunt, unde locuiesc, CNP, numele persoanei disparute si pe larg toata povestea )

2.Depunerea cererii si a inscrisurilor in 6 exemplare ( aici nu mi-a fost clar de la bun inceput exact la ce se refera si anume: Care cerere ? Si care sunt inscrisurile ? Si daca le depun online, cum pot eu sa depun in 6 exemplare ? Atasez efectiv 6 exemplare ale aceluiasi document ? )

3.Indicarea ultimului domiciliu cunoscut al celui disparut ( adresa scriptica cat si cea la care a locuit in fapt ) aceste informatii au fost mentionate in punctul 1, de asemenea a fost atasata si copia dupa buletin + declaratii la Politie unde au sunt mentionate absolut toate aspectele.

4.Indicarea CNP-ului sau si a celui disparut - din nou, acestea au fost mentionate, atat in declaratie cat si prin faptul ca era atasata copia dupa buletin al disparutului,

5.Indicarea problelor pe care se sprijina cererea si datele martorilor. ( probe mai mult decat declaratiile date nu exista, iar martori de asemenea nu exista )

Mai sus ati raspuns astfel;

trebuie îndeplinite, cumulativ, trei condiții de fond pentru a se putea declara moartea persoanei fizice: 1)persoana să fie dispărută;2) să existe indicii că a încetat din viață; 3)să fi trecut cel puțin 2 ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață.

Toate cele 3 conditii sunt indeplinite, mai putin punctul 2 la partea cu indicii ca a incetat din viata. Nu exista indicii ca ar fi incetat din viata. Este disparut de 8 ani de zile fara absolut nicio informatie. A disparut efectiv din camera in care locuia, cu toate actele + telefon lasate inauntru.

Exista vreo sansa data fiind situatia sa il pot declara mort ? Am nevoie intai de declarare judecatoreasca a disparitiei ?
Eventual va pot transmite in privat mai multe informatii, detalii practic. Nu stiu daca sunt neceare, cum considerati.

Multumesc inca o data.

Ionut.
Este clar, din cauză că nu ați avut un avocat nu ați fost în măsură să îndepliniți ceea ce v-a cerut instanța. Dacă nu vă permiteți un avocat, faceți o cerere de ajutor public judiciar sub forma asistenței prin avocat. Dacă nu vă încadrați, mai sunați și alți avocați.

gi-jane2, moderator
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

In situatia data, doream sa stiu, dat fiind faptul ca au trecut 8 ani de la disparitie, este totusi necesar sa depun intai declaratia judeatoreasca a disparitiei ?

De asemenea, daca imi iau un avocat, exista posibilitatea ca demersurile sa se desfasoare mai repede ? Ca timpul de reactie al Judecatoriei si in final solutionarea dosarului sa se intample intr-un timp mai scurt ? Are avocatul aceasta autoritate sa spun ?
Sau se vor desfasura in ritmul in care s-ar fi desfasurat si daca as fi mers singur mai departe in toata povestea ?

Multumesc,

O zi usoara

gi-jane2, moderator
Nu se intampla mai repede daca va luati avocat, dar nu pierdeti vremea facnd greseli de procedura mai ales.
Daca trebuia sa obtineti intai hotarare cu privire la disparitie, v-ar f pus in veder sa o depuneti la dosar.
In trecut se declara intai disparitia de catre instanya

Alte discuții în legătură

Curatela pentru persoana disparuta florina.ciurca florina.ciurca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau informatii referitoare la curatela, avand in vedere cele mentionate mai jos: O cunostinta doreste sa instituie ... (vezi toată discuția)
Declararea mortii prezumate SuciuDan SuciuDan Cum se procedeaza in acest caz?Cum se complecteaza o cerere si pe cine trebuie chemat in instanta (vezi toată discuția)