avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... declararea mortii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

declararea mortii

cand trebuie sa introduc cererea?

Art. 49 din NCC - Cazul general. (1) In cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin 2 ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata.
(2) Daca data primirii ultimelor informatii sau indicii despre cel disparut nu se poate stabili cu exactitate, termenul prevazut in alin. (1) se socoteste de la sfarsitul lunii in care s-au primit ultimele informatii sau indicii, iar in cazul in care nu se poate stabili nici luna, de la sfarsitul anului calendaristic.
Art. 50. Cazuri speciale . (1) Cel disparut in imprejurari deosebite, cum sunt inundatiile, cutremurul, catastrofa de cale ferata ori aeriana, naufragiul, in cursul unor fapte de razboi sau intr-o alta imprejurare asemanatoare, ce indreptateste a se presupune decesul, poate fi declarat mort, daca au trecut cel putin 6 luni de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia.
(2) Daca ziua in care a intervenit imprejurarea cand a avut loc disparitia nu poate fi stabilita, sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art. 49 alin. (2).
(3) Atunci cand este sigur ca decesul s-a produs, desi cadavrul nu poate fi gasit sau identificat, moartea poate fi declarata prin hotarare judecatoreasca, fara a se astepta implinirea vreunui termen de la disparitie.
Art. 51. Procedura de declarare a mortii. Solutionarea cererii de declarare a mortii se face potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii MoniMi MoniMi As vrea daca se poate sa ma ajute cineva in legatura cu procedura declararii judecatoresti a mortii unei persoane disparute de mai bine de 4 ani. Noul cod ... (vezi toată discuția)
Declararea mortii a unei persoane disparute eelena eelena SOTUL MEU ESTE PLECAT IN SPANIA DE 4 ANI SI LA UN POPAS INTRE MADRID SI VALENCIA,EL A DISPARUT BAGAJUL RAMANANDU-I IN AUTOCAR.L-AM DAT DISPARUT PRIN INTERPOL ... (vezi toată discuția)