avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declararea mortii a unei persoane disparute
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declararea mortii a unei persoane disparute

SOTUL MEU ESTE PLECAT IN SPANIA DE 4 ANI SI LA UN POPAS INTRE MADRID SI VALENCIA,EL A DISPARUT BAGAJUL RAMANANDU-I IN AUTOCAR.L-AM DAT DISPARUT PRIN INTERPOL DE ATUNCI SI NICI UN RASPUNS.EU ANUL TRECUT AM ACTIONAT IN ISTANTA,L-AM DAT DISPARUT,AM CASTIGAT PROCESUL.CUM SA PROCEDEZ SA-L DECLAR MORT SE POATE??CA A TRECUT FOARTE MULT TIMP SI AM SUB INTRETINERE O FATA DE 16 ANI.
VA ROG FRUMOS SA-MI RASPUNDETI!

MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 20:28, 9 Septembrie 2010
si aveti hotarare definitiva a instantei de declarare a disparitiei sotului dvs?
eu stiu ca trebuia sa fi trecut 5 ani de la data disparitiei pentru a putea sa il declarati mort prin hotarare judecatoreasca..
in baza hotaririi definitive privind declararea disparitiei puteti solicita instantei de judecata pronuntarea unei hotariri privind declararea judecatoreasca a mortii.
pentru declararea morţii este necesar sa fi trecut cel putin 4 ani de la pronuntarea unei hotărâri judecătoreasti de declarare a dispariţiei
Modalitate legala portivit careia o persoana fizica disparuta poate fi declarata prin hotarare a justitiei

judecatoresti ca fiind moarta la o anumita data.
Este posibila:a) cu
privire la persoana declarata disparuta prin hotarare judecatoresca, daca au trecut cel putin patru ani de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata. Nu va fi insa hotarata mai inainte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarii extrasului de pe hotararea prin care s-a declarat disparitia; b) cu privire la cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de cale ferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare, care indreptateste a se presupune decesul, daca a trecut cel putin un an de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia, in toate aceste cazuri nefiind necesara declararea judecatoresca prealabila a disparitiei persoanei. Din momentul in care hotararea declarativa de moarte a ramas definitiva, cel disparut este considerat ca a murit la data stabilita prin hotarare, ca fiind aceea a mortii. Data mortii disparutului se stabileste potrivit cu imprejurarile; in lipsa de indicii indestulatoare, se va stabili ca data a mortii ultima zi a termenului dupa care se poate cere declararea judecatoreasca a mortii. Instanta judecatoreasca va putea rectifica data mortii stabilite prin hotarare, daca se va dovedi ca reala o alta data. Declararea mortii produce toate efectele decesului, inscriindu-se in registrul actelor de stare civila. Intrucat se intemeiaza numai pe o prezumtie, legea cuprinde reglementari corespunzatoare pentru ipoteza in care aceasta ar fi infirmata de realitate. Astfel, daca cel declarat mort este in viata, se poate cere oricand anularea hotararii prin care s-a declarat moartea. Dupa anularea hotararii, cel care a fost declarat mort poate cere inapoierea bunurilor sale. Totusi, dobanditorul cu titlu oneros nu este obligat sa le inapoieze, decat daca se dovedeste ca la data dobandirii stia ca persoana declarata moarta este in viata. In cazul in care sotul unei persoane declarata moarta s-a recasatorit, si dupa aceasta, hotararea declarativa de moarte este anulata, casatoria cea noua ramane valabila. Prima casatorie este desfacuta pe data incheierii noii casatorii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Important!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! allinutza allinutza Buna ziua! Sotul meu,este disparut in Spania din iunie 2006.L-am dat disparut prin Interpol de atunci,dar nu am primit niciun raspuns,nu a fost gasit.Am ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii MoniMi MoniMi As vrea daca se poate sa ma ajute cineva in legatura cu procedura declararii judecatoresti a mortii unei persoane disparute de mai bine de 4 ani. Noul cod ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! eelena eelena SOTUL MEU ESTE PLECAT IN SPANIA DE 4 ANI SI LA UN POPAS INTRE MADRID SI VALENCIA,EL A DISPARUT BAGAJUL RAMANANDU-I IN AUTOCAR.L-AM DAT DISPARUT PRIN INTERPOL ... (vezi toată discuția)