avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... IMPORTANT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

IMPORTANT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Buna ziua!
Sotul meu,este disparut in Spania din iunie 2006.L-am dat disparut prin Interpol de atunci,dar nu am primit niciun raspuns,nu a fost gasit.Am actionat in Istanta,l-am dat disparut si acum am hotarare definitiva ca e disparut.Din aceasta casatorie,a rezultat un copil,care are acum 16 ani si este la liceu.Eu nu beneficiez decat de ajutor social de 183 RON.Copilul meu ce drepturi banesti are,acum ca am obtinut hotarare judecatoreasca, ca e disparut sotul?Are dreptul la o pensie?Si cat?
Va rog din suflet sa raspundeti,sunt intr-o situatie f grea.
VA MULTUMESC!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: allinutza , utilizator 22:15, 6 Iulie 2010
Modalitate legala portivit careia o persoana fizica disparuta poate fi declarata prin hotarare a justitiei judecatoresti ca fiind moarta la o anumita data.
Este posibila:a) cu privire la persoana declarata disparuta prin hotarare judecatoresca, daca au trecut cel putin patru ani de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata. Nu va fi insa hotarata mai inainte de implinirea unui termen de sase luni de la data afisarii extrasului de pe hotararea prin care s-a declarat disparitia; b) cu privire la cel disparut in cursul unor fapte de razboi, intr-un accident de cale ferata, intr-un naufragiu sau intr-o alta imprejurare asemanatoare, care indreptateste a se presupune decesul, daca a trecut cel putin un an de la data imprejurarii in care a avut loc disparitia, in toate aceste cazuri nefiind necesara declararea judecatoresca prealabila a disparitiei persoanei. Din momentul in care hotararea declarativa de moarte a ramas definitiva, cel disparut este considerat ca a murit la data stabilita prin hotarare, ca fiind aceea a mortii. Data mortii disparutului se stabileste potrivit cu imprejurarile; in lipsa de indicii indestulatoare, se va stabili ca data a mortii ultima zi a termenului dupa care se poate cere declararea judecatoreasca a mortii. Instanta judecatoreasca va putea rectifica data mortii stabilite prin hotarare, daca se va dovedi ca reala o alta data. Declararea mortii produce toate efectele decesului, inscriindu-se in registrul actelor de stare civila. Intrucat se intemeiaza numai pe o prezumtie, legea cuprinde reglementari corespunzatoare pentru ipoteza in care aceasta ar fi infirmata de realitate. Astfel, daca cel declarat mort este in viata, se poate cere oricand anularea hotararii prin care s-a declarat moartea. Dupa anularea hotararii, cel care a fost declarat mort poate cere inapoierea bunurilor sale. Totusi, dobanditorul cu titlu oneros nu este obligat sa le inapoieze, decat daca se dovedeste ca la data dobandirii stia ca persoana declarata moarta este in viata. In cazul in care sotul unei persoane declarata moarta s-a recasatorit, si dupa aceasta, hotararea declarativa de moarte este anulata, casatoria cea noua ramane valabila. Prima casatorie este desfacuta pe data incheierii noii casatorii.


Trebuiea sa urmati procedura de mai sus.Apoi fiul dvs poate beneficia de o eventuala pensie de urmas(daca indeplineste conditiile).
Copii si sotul supravietuitor au dreptul la PU daca persoana decedata era pensionar sau îndeplinea conditiile de a primi pensie.
a) Copii au dreptul:
- pâna la 16 ani;
- daca îsi continua studiile, pâna la terminarea acestora, dar nu mai mult de 26 ani;
- pe toata durata invaliditatii de orice grad daca aceasta a survenit pe timpul celor doua perioade de mai sus.

b) Sotul supravietuitor are dreptul:
- la împlinirea vârstei de pensionare standard daca durata casatoriei este de cel putin 15 ani;
- daca durata casatoriei este mai mica, dar de cel putin 10 ani, PU se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6% pentru fiecare an de casatorie în minus;
- indiferent de vârsta pe perioada de invaliditate gradele I sau II daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Cuantumul PU se stabileste prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, functie de numarul urmasilor si anume:
- 50% pentru un singur urmas;
- 75% pentru 2 urmasi;
- 100% pentru 3 sau mai multi urmasi.
Pentru copii orfani de ambii parinti PU reprezinta însumarea drepturilor cumulate dupa fiecare parinte.
Daca sotul supravietuitor are pensie proprie poate opta pentru PU daca aceasta este mai rentabila.
Mentionez ca,sotul meu este declarat disparut nu mort.Eu in momentul de fata beneficiez de ajutorul social de 183 RON si alocatia fetei.Eu nu il pot declara mort,deoarece a fost dat prin interpol disparut si dupa 7 ani de cautari,o sa-l declare autoritatile ,mort.Eu vreau sa stiu daca pot sa-i fac o pensie fetei in cazul acesta.Eu am apelat la consiliul juristilor,deoarece nu am avut bani pentru un avocat.Am obtinut prin hotarare judecatoreasca definitiva,disparitia lui.
MULTUMESC FFF MULT PENTRU ATENTIA ACORDATA!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declararea mortii a unei persoane disparute eelena eelena SOTUL MEU ESTE PLECAT IN SPANIA DE 4 ANI SI LA UN POPAS INTRE MADRID SI VALENCIA,EL A DISPARUT BAGAJUL RAMANANDU-I IN AUTOCAR.L-AM DAT DISPARUT PRIN INTERPOL ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii MoniMi MoniMi As vrea daca se poate sa ma ajute cineva in legatura cu procedura declararii judecatoresti a mortii unei persoane disparute de mai bine de 4 ani. Noul cod ... (vezi toată discuția)
Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)