avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... declararea judecatoreasca a mortii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

declararea judecatoreasca a mortii

Buna ziua,

Doresc declararea judecatoreasca a mortii unei persoane disparute din anul 2012. De atunci pana in prezent nu au mai fost informatii despre persoana respectiva.
Pentru a putea face acest lucru, trebuie intai declararea judecatoreasca a disparitiei ?
Mentionez ca am doar declaratiile catre politia din Romania si din tara unde a fost dat disparuta persoana.
Am incercat sa inaintez cu anumite documente catre Judecatorie, dar dupa multe luni de asteptare, dosarul mi-a fost respins pentru faptul ca nu am indeplinit toate cerintele, care oricum sunt foarte ambiguu si explicate in termeni judecatoresti, greu de inteles unei persoane in afara domeniului.
As prefera sa inaintez cat pot fara consultanta unui avocat care am observat ca este foarte scump, cel putin pentru moment.
Multumesc,
O zi buna
Ionut.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:20, 5 August 2020
Nu vă trebuie o hotărâre judecătorească de declarare a dispariției. Așa era înainte, pe legea veche.

Ionut H. a scris:

Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

In situatia data, doream sa stiu, dat fiind faptul ca au trecut 8 ani de la disparitie, este totusi necesar sa depun intai declaratia judeatoreasca a disparitiei ?

De asemenea, daca imi iau un avocat, exista posibilitatea ca demersurile sa se desfasoare mai repede ? Ca timpul de reactie al Judecatoriei si in final solutionarea dosarului sa se intample intr-un timp mai scurt ? Are avocatul aceasta autoritate sa spun ?
Sau se vor desfasura in ritmul in care s-ar fi desfasurat si daca as fi mers singur mai departe in toata povestea ?

Multumesc,

O zi usoara

Buna ziua,

Multumesc amandurora pentru raspuns, imi este de mare ajutor.
Acum daca pot sa mai abuzez pentru ultima oara de cunostintele dvs., as fi vrut sa stiu ce inseamna urmatoarele:
1. Sa depun in 6 exemplare cererea si inscrisurile de care inteleg sa ma folosesc.
Prin cerere, inteleg ca este cererea adresata catre presedinte, pe care o gasesc pe internet. O voi depune fizic in 6 exemplare. Dar ce inseamna inscrisurile de care inteleg sa ma folosesc ? Eu inteleg ca inseamna absolut fiecare document care mai trebuie depus, dar mi se pare ciudat, de aceea intreb.
2. Inscrisurile se depun in copie vizata conform cu originalul. Ce inseamna o copie vizata ? Semnata de mine ? Notar ?
Voi depunde din nou dosarul de la inceput, deoarece am fost notificat sa retrimit cererea in termen de 15 zile si nu am facut-o, lucru care acum nu cred ca mai este valabil.
Multumesc din nou.
O zi buna
daca e vb de copii dupa acte, puteti sa scrieti pe ele cf cu originalul si va semnati pe fiecare.
ce acte, copii, dovezi, ce aveti scrise, le depuneti in 6 exemplare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela pentru persoana disparuta florina.ciurca florina.ciurca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau informatii referitoare la curatela, avand in vedere cele mentionate mai jos: O cunostinta doreste sa instituie ... (vezi toată discuția)
Declararea mortii prezumate SuciuDan SuciuDan Cum se procedeaza in acest caz?Cum se complecteaza o cerere si pe cine trebuie chemat in instanta (vezi toată discuția)