avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturile de vizitare ale bunicilor in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturile de vizitare ale bunicilor in caz de divort

buna ziua,

1.as dori sa stiu daca din punct de vedere legal, in legislatia romana, bunicii au vreun drept de vizitare in cazul unui divort cu minor, sau doar in urma unei actiuni in instanta acestia il pot pot obtine si pe ce baza s-ar acorda acesta, adica ce probe ar trebui sa prezinte ?
2.deasemenea as vrea sa stiu daca bunicii au dreptul de a cere unitatilor de invatamant informatii despre evolutia scolara a nepotului, fara sa ceara acordul partii careia ii este incredintat copilul?
3.Tatal are dreptul de a solicita informatii de la scoala privitoare la copil, avand in vedere ca i s-a acordat drept de vizitare doar la domiciliul minorului de 2 ori pe luna?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ysis80 , utilizator 11:41, 23 Mai 2011
pct 1. dupa stiinta mea, nu la ambele intrebari de la acest punct
pct.2 cred ca este in interesul minorului, nu este reglementat dar nici interzis
pct 3 da:O
stimata doamna,

opinia mea este contrara celei pe care ati primit-o anterior intrucat:

- desi tatal a primit un program de vizitare restrictiv, acestuia nu i s-au ridicat drepturile parintesti, respectiv de a veghea la cresterea si educarea copilului, respectiv a se interesa de situatia scolara.

- exista legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului iar la articolul 8 se prevede:

Art. 8
(1) Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale.
(2) Copilul este inregistrat imediat dupa nastere si are de la aceasta data dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, daca este posibil, de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit, crescut si educat de acestia.
(3) Parintii aleg numele si prenumele copilului, in conditiile legii.
(4) Copilul are dreptul de a-si pastra cetatenia, numele si relatiile de familie, in conditiile prevazute de lege, fara nici o ingerinta.
(5) Daca se constata ca un copil este lipsit, in mod ilegal, de elementele constitutive ale identitatii sale sau de unele dintre acestea, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa ia de urgenta toate masurile necesare in vederea restabilirii identitatii copilului.

interpretand pct. 4 putem concluziona ca intrucat copilul are dreptul la pastrarea relatiilor de familie, iar bunicii constituie parte a familiei, acestia pot pastra legatura cu nepotul lor, iar in cazul in care parintele caruia i s-a incredintat minorul se impotriveste, pot promova o actiune in instanta avand ca scop stabilirea unui program de vizitare.

retoric intreb de ce s-ar opune cineva mentinerii unor raporturi familiale intre copii si bunici....
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
George, Avocat
1. Conform legii copilul are dreptul de a avea legaturi nu numai cu parintii, dar si cu rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat relatii de atasament; parintii sau alt reprezentant legal nu pot impiedica relatiile copilului cu acestea, decat in cazul in care instanta decide in acest sens.
Ideea este ca legea prevede aceasta ca pe un drept al copilului, nu al bunicilor. Din pacate legea nu precizeaza concret cum anume se ocroteste acest drept.
2. Cred ca depinde si de politica unitatii de invatamant - cum a spus si colegul, nu este reglementat, dar nici interzis.
3. da, programul de vizitare e una, si interesul pe care tatal il are fata de situatia scolara a copilului e altceva.
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
ContSters117625, utilizator
Potrivit dispozitiilor art.14 din Legea nr.272/2004: “
Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu părintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legături de atasament.
Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in măsura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.

Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihică, intelectuală sau morala a copilului.”

prin urmare raspunsul e ca exista temei legal
fratilor, vorbim desprece-i moral sau despre ce-i legal?
daca aveti un temei de drept prin care bunicii sau alte persoane pot cere program de vizitare, va rog? "....si relatiile de familie..." din art 8 mentionat, nu poate constitui temei pentru promovarea unei actiuni.. Mergand pe linia asta toti suntem rude pentru ca ne tragem din , prin urmare, notiunea de familie pentru unii este mai restransa, pentru unii mai larga, insa judecatorul cere temei............::((

criticile imi fac bine? X-(

Alte discuții în legătură

Se poate ca bunica să mă dea în judecată pentru program de vizită? rotatiudianaandreea rotatiudianaandreea Buna ziua, Mi-a murit soțul in urma cu 2 ani jumate. Eu locuiesc cu fetița mea in casa părinților mei, Bunicii ei ei s-au mutat intr-un sat in apropiere ... (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)
Vizitare minor de catre bunici BiancaTudose BiancaTudose daca imi poate oferi cineva o parere, as fi recunoscatoare. . A si B au trait in concubinaj mai multi ani, timp in care au facut un copil, recunoscut de B. A ... (vezi toată discuția)