Verisoara mea a venit azi in vizita la mine pt niste sfaturi legate de casnicia ei si nu am stiut ce sa-i raspund pe moment si de aceea apelez la ajutorul dumneavoastra.
Ea e divortatade sotul ei de 3 luni si a tot fost rugata sa se impace si sa se intoarca in apartamentul unde au locuit impreuna cu fetita lor de 2 anisori, dar aceasta a tot refuzat. Recent i s-a facut o propunere de catre fostul sot ca daca se impaca cu el va merge la notariat si vor face o intelegere, ca daca vor mai exista probleme intre ei, el va fi cel care va parasi apartamentul si ea cu fetita vor ramane in continuare in el.Mentionez ca apartamentul e proprietatea sotului, plateste rate la banca pt el si ca ei nu mai formeaza o familie fiind divortati si nu mai au acelasi nume. Este posibil sa se faca asa ceva? Ce valoare are in fata unei instante o astfel de intelegere?
Va multumesc anticipat!
O astfel de conventie este un mare bluf! Si va explic si de ce:
--sotul are contractat un credit pentru care este ipotecat apartamentul in favoarea bancii , deci nu poate angaja sarcini sau nu poate face ipoteci in favoarea altor persoane decat cu acordul bancii (ceea ce este exclus);
--chiar daca banca si-ar da acordul ca sotul sa faca o astfel de "promisiune" notariala , ea nu are decat valoare declarativa , sotul putand sa revina oricand si sa revoce acea intelegere!
Este un mod in care fostul sot crede ca o poate recuceri! Gresit si nepotrivit dupa parerea mea! Deci , din punctul meu de vedere, nu are nici un fel de valoare acea intelegere , conventie sau declaratie notariala!B-)
Am aceeasi parere despre declaratia "notariala".
Dar de ce nu face partajul? Inteleg ca sotul a cumparat apartamentul cu credit ipotecar in timpul casatoriei.
Buna ziua !
Valoarea unui act de donatie. Sa incheie un act de donatie.
Potrivit articolului 801 din Codul civil, donatia este un contract solemn prin care o parte, numita donator, cu intentie liberala isi micsoreaza irevocabil patrimoniul sau in favoarea celeilalte parti, numita donatar, fara a urmari de la aceasta o contraprestatie.
Eu va o sfatuiesc, ca la incheierea unui astfel de act sa solicite serviciile unui notar de incredere pentru dansa sau sa fie asistata de un avocat.
Cu stima !
Acesta este un gen de "intelegere"(observati ghilimelele !)extrajudiciara care nu are niciun fel de forta probatorie intr-un eventual litigiu.Cred ca exprimarea dlui.Mihai,de "bluff" este cea mai plastica
Totusi daca doreste sa conditioneze impacarea,aceasta ar putea fi conditionata numai intr-un eventual proces de partaj,unde ruda dvs.ar putea avea niste pretentii insusite de fostul sot,in cadrul unei tranzactii,conform art.271 c.pr.civ.
Celelalte probleme sunt la latitudinea celor doi fosti soti
Multumesc pt sfaturi. Verisoara mea mi-a marturisit ca ar vrea sa se impace cu el pentru fetita dar ii e frica ca va fi nevoita sa plece din nou daca nu se inteleg. Apartamentul nu este luat in timpul casatoriei iar el i-a zis ca daca nu o sa se inteleaga el le lasa in apartament si el pleaca la tara. Ce solutie ati recomanda ca sa ceara verisoara mea? Nu vrea ca sa mai fie nevoita sa plece? Ce alternative are si ce poate sa-i ceara fostului nsot drept garantie ?