Va rog exista vreo procedura de recuperare a creantelor neincasate de mai bine 1 an?
Trebuiau declarate la Administratia financiara?
Pot sa constituit provizioane pentru ele si cum?
Depinde ce fel de creante va referiti, daca este de exemplu doar o suma de banice ati dato cu un scop sau altul unei terte persoane, nu puteti efectua un provizion deductibil, intrucat ea nu a produs un venit impozabil. Nu aveti ce declara la finante.
Daca este o creanta in relatia cu niste clienti ce nu s-au incasat, trebuiau declarate in momentul in care ati intocmit factura.
Codul fiscal
Art. 22. - (1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor si provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
c) provizioanele constituite în limita unui procent de:
- 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creantelor asupra clientilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) si i), care îndeplinesc cumulativ următoarele conditii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăseste 270 de zile de la data scadentei;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;
Sunt sume neincasare pentru servicii de transport marfa in tara , mentionez ca din 01.01.2009 firma nu a mai facturat pentru aceste servicii si au ramas sume de incasat .
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.