avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mobbing sau discriminare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mobbing sau discriminare?

Buna seara,

Ma aflu intr-o situatie foarte stresanta de aproximativ 6 luni de zile. Povestea pe scurt: am fost pana pe 1 februarie in concediu pentru crestere copil. In ianuarie cand am.depus cererea de revenire pentru a beneficia de stimulent de insertie mi s-a spus ca voi fi primita doar o luna, dupa care voi si bagata in somaj. Cerand mai multe detalii intr-un final m-au primit. Teoretic, pe vechiul post ( in acte ), practic nu imi mai sunt alocati clienti si sunt pusa sa fac treaba tuturor din firma ( mai putin femeia de serviciu ), sarcini care nu au treaba cu fisa mea de post. Dupa o luna de la revenire, in luna martie, celelalte 4 colege de serviciu, aflate pe aceiasi functie ca mine lucreaza de acasa
Cer si eu acest drept sau sa mi se aprobe legea 19/2020 si sunt anunțată din nou ca sunt trimisa in somaj. Cand am cerut explicatii pentru aceasta decizie si de ce toate celelelate colege au dreptul sa lucreze de acasa si eu nu, se răzgandesc si intru 2 săptămâni in legea 19. Urmeaza o luna si jumatate de șomaj tehnic, iar o luna de lege 19 iar in prima zi in care revin la serviciu aflu ca nu mai am nici macar birou si sunt pusa sa semnez preaviz de concediere. Sunt bagata in sedinte peste sedinte si lasata acasa pe perioada preavizului. Apelez ITM ul ( avand in vedere ca eram concediata in timpul platii stimulentului de insertie ) si imi este anulat preavizul ( la decizia ITM). Ma intorc la munca pe vechiul post, dar tot nu imi sunt alocati clienti. Am fost in birou si am cerut sa mi se dea de munca si mi s-a spus astazi sa astept. Am asteptat 6 ore, timp in care nu mi s-a dat sa fac absolut nimic, am fost efectiv ignorata. Am aflat, deasemenea, de la o colega faptul ca am foat "barfita" de catre superiori, celorlalți colegi si denigrata in fata acelora ( ca nu munceam nimic, ca stateam toata ziua etc ). Am inregistrarea cu marturia colegei. Revenind, dupa cele 6 ore m-am dus iar in biroul directoarei cerand sa mi se aloce sarcinile cuvenit. Mi s-a spus ca nu are ce sa imi dea, am fost pusa din nou sa fac sarcini total diferite cu fisa postului, exact ca inainte si mi s-a spus ca maine o sa le ajut pe colege si sa vada daca mai are ce sa imi dea. Practic, sunt reintegrata pe vechiul post doar cu numele, nu sunt deloc integrata. Sunt ignorată, nu mi se aloca sarcini conform fisei postului si mai sunt si barfita ca nu am facut un anumit tabel in Excel pe care l-am gasit pe calculator cu o simplă cautate. Ma simt umilita si sunt singura persoana din firma care beneficiaza de acest comportament. Mentionez ca in aceasta perioada februarie - august au mai fost angajate 2 persoane pe posturi similare, desi puteam foarte bine sa preiau din sarcinile uneia dintre noile angajate. Sunt pusa sa ma duc la diferite departamente sa "ajut". Practic, maine nu stiu ce si daca mi se da ceva de facut. Mi-am depus cv uri la alte firma si imi caur, dar este mai greu in perioada asta cu pandemia si nu aunt diapusa sa pierd stimulentul de inserție din cauza lor. Sunt foarte stresata ceea ce imi cauzeaza gastritei si nodulilor tiroidieni pe care ii am. Am dovezi pentru toate cele mentionate mai sus si deasemenea, mentionez ca am venit la locul de munca pana la 7 luni jumatate de sarcina si nu am adus prejudicii firmei, nu am niciun referat, mustrare...nimic!

Ma puteti ajuta cu un sfat, va rog frumos!
Ultima modificare: Luni, 3 August 2020
gabrielle_24, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabrielle_24 , utilizator 20:36, 5 August 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Detalii gasiti aici:
www.avocatnet.ro/articol_369...

www.avocatnet.ro/articol_554...

Salariatul se poa­te adresa mai multor au­to­ri­tăţi: Consiliul Naţional pentru Combaterea Dis­criminării (CNCD), Inspecţia Muncii, Agen­ţia Naţională pentru Egalitatea de {anse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instanţelor ju­de­căto­reşti sau Centrelor Anti-Mobbing.

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 4 August 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos pentru raspuns!
Puteti sa imi spuneti, tinand cont de experiența dumneavoastra, daca cele descrise mai sus se incadreaza la discriminare sau mobbing? Ca sa nu demarez degeaba niste proceduri.

Mulțumesc!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceste consilii si comitete nu va pot ajuta cu ceva,nu va faceti iluzii.De obicei dau doar amenzi.Sunt mai mult de forma.Fara fond.Doar in justitie in urma unui proces aveti o sansa.Dar aici va trebuie dovezi cu care sa probati.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2020
mitabiciclista, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Am toate dovezile necesare: discuții inregistrate intre mine si angajator, discuții in care colegii imi povestesc ce s-a discutat la adresa mea, schimb de mailuri cu superiorii, mesaje de mess listate etc. Eu ma gandesc la acționare in instanta in primul rand. Voiam doar sa stiu daca cele relatate se incadreaza la discriminare, avand in vedere ca sunt singura in situatia aceasta. de exemplu, astazi am venit la 8.30 la serv si pana la ora actuala ( ora 10 ) nu m-a băgat nimeni in seama. Nu mi s-au alocat clienti, nu am amprenta pt pontaj, nu am reprimit telefon de serviciu, nu mi s-a reinstalat adresa de mail pe calculator,
desi am cerut si ieri toate astea superiorilor, de 2 ori. Pur si simplu stau in fata calculatorului si astept sa treaca ziua, sau ma vor pune la un moment dat sa ajut alte departamente. Ma ignora efectiv. Toti colegii observă faptul ca eu stau, nu mi se aloca nimic din ceea ce au ei. Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 4 August 2020
gabrielle_24, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa e cel mai bine.Actionati in justitie si folositi toate probele pe care le aveti.

Alte discuții în legătură

Situație dificila gabrielle_24 gabrielle_24 Buna sera, Ma aflu intr-o situație dificila si as avea nevoie de un sfat. In februarie 2020 m-am intors din CCC la 1 an si 10 luni pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Concediere in plata stimulentului gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, tocmai am primit preaviz de 20 de zile pentru concediere in baza articolului 65. Situatia mea este urmatoarea: m-am aflat in concediu pentru ... (vezi toată discuția)
Concediere necorespundere profesionala MD2013 MD2013 Buna ziua, Sunt o mamica care s-a intors la servici inainte de a implini copilul 1 an. Pe data de 20 iunie 2013 copilul implineste doi ani. Reintoarcerea ... (vezi toată discuția)