avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obtinere Drept de Proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obtinere Drept de Proprietate

Buna ziua.

In urma cu 5 ani de zile am cumparat de la cineva un teren intravilan.. La momentul cumpararii am facut un precontract de vanzare cumparare, scris de mana cu un martor, urmand ca in termen de 90 de zile sa ne prezentam la notar pentru autentificare. Problema este ca dupa incheierea precontractului de vanzare cumparare, si achitarea integrala a terenului, proprietarul mi-a adus la cunostinta faptul ca terenul a fost cumparat de catre el in timpul casatoriei, acum fiind divortat. Divortul a avut loc in perioada anului 2008, deci cu 7 ani inainte ca eu sa cumpar terenul de la dumnealui. Pe actul dumnealui de proprietatea nu este trecuta si fosta sotie, ci doar dumnealui. Din spusele proprietarului, partajul a fost facut, iar acest teren nu a fost prins in partaj, datorita faptului ca sotia dumnealui nu a mentionat nimic in legatura cu terenul. Dupa incheierea precontractului, eu am dus o copie la primarie, iar de atunci platesc impozit pe el, pe numele meu. Intrebarea este in ce masura am sanse sa devin proprietar de drept al terenului? Care ar fi modalitatea? Pot sa il actionez in judecata pe proprietarul terenului, pentru obtinerea unei hotarari care sa tin aloc de act autentic? Exista riscul redeschiderii partajului? Mentionez faptul ca proprietarul nu are nimic de obiectat si este de acord cu vanzarea, dar este in relatii foarte proaste cu fosta sotie. Poate fosta sotie sa mai ridice pretentii? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2020
roburtr, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 00:41, 8 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati facut prostii: ati cumparat un teren pe care ati dat niste bani si nu ati incheiat un contract in mod legal (deci nu sunteti proprietar cu acte in regula), ati cumparat un teren de la o persoana care nu era unicul proprietar si ati mai platit si impozitul la primarie pentru ceva ce nu e al dvs.
Si daca sotia nu a mentionat nimic in legatura cu terenul, de ce nu l-a inclus sotul vanzator la partaj?
Bineinteles ca fosta sotie poate sa isi ceara partea din pret. Legal, jumatate inca ii apartine.
Cea mai simpla solutie este ca vanzatorul sa o contacteze, si sa o aduca la sentimente mai bune, dupa care sa va vanda impreuna
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am facut prostii si acum incerc sa le repar. Asa cum am mentionat, pe actul dumnealui de proprietate nu este numele sotiei. Daca merg pe ideea judecatii, pentru obtinerea unei hotarari, judecatorul o va contacta pe fosta sotie? practic numele dmneaei nu apare nicaieri. Din pacate, din cate am inteles, sentimentele bune nu au ce cauta intre cei doi.

In alta ordine de idei, ma pot folosi cumva de uzucapiune, am inteles ca ar fi si asta o solutie, eu platesc impozit si ma folosesc de teren deja de 5 ani.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Până să acționați în justiție, în opinia mea, trebuie să luați legătura cu vânzătorul și să îi spuneți să o aducă și pe fosta soție la notar, sau să-i dea fosta soție procură ca să vândă terenul. Asta e cea mai simplă soluție. Cu împărțirea banilor n-au decât să se descurce foștii soți. Ideal să faceți toate acestea printr-o notificare scrisă (ideal de un avocat).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (2011), terenurile nu mai pot fi tranzactionate cu chitanta de mana, ci doar la Notariat, cu act autentic. Daca ati fi mers la notar pentru antecontract, acesta ar fi verificat actele si v-ar fi spus ca este necesar acordul ambilor proprietari pentru transferul dreptului de proprietate. Acelasi lucru il va motiva Instanta, cand va respinge cererea privind hotararea care sa tina loc de act autentic, pe care va ganditi sa o depuneti. Faptul ca platiti impozitul, este o alta pacaleala, care nu va poate transforma in proprietar. De uzucapiune nici nu poate fi vorba, avand in vedere conditiile dobandirii. Solutia este sa o convingeti pe fosta sotie a vanzatorului, sa vina la Notariat sa semneze vanzarea, explicandu-i ca sunteti cumparator de buna credinta, care deja a pierdut niste bani pentru plata acelui teren si pentru impozite nejustificate. Si aici sunt doua variante: 1) Daca sotia vine la notar, sa aveti in vedere ca are dreptul sa emita pretentii banesti pentru cota ei de teren. 2) Daca sotia refuza sa-si vanda cota ei de teren sa aveti in vedere ca poate oricand sa ceara iesirea din indiviziune, poate construi pe teren sau va poate evacua, deoarece ea detine act de proprietate, iar dumneavoastra, nu.


dana1 a scris:

De uzucapiune nici nu poate fi vorba, avand in vedere conditiile dobandirii.

Multumesc pentru raspuns. In ce conditii se poate dobandii prin uzucapiune, sunt totusi cumparator de buna credinta si ma folosesc de el de 5 ani de zile, este cultivat si ingrijit, terenul nu are nici un fel de constructii.

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca pentru act autentic si apoi vanzare eloria eloria Tatal meu a decedat in mai 2011. In anul 2007, tatal meu a cumparat cu chitanta de mana un teren de 3 ha de la 3 persoane ( verisoare cu varste ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)