Chemarea in judecata a guvernului / statului pentru nemajorarea pensiei la 1 sept. 2020:
Intrebare: care este procedura juridica?
Asociatia Nationala a Pensionarilor si Federatia Nationala au declarat ca vor actiona statul in judecata pentru indexarea pensiilor la 1.09, cu alta valoare in afara de 40%. Ce presupune acest lucru? Trebuie liste nominale, avocat etc? Statul va fi actionat, sau CNPP? Se poate actiona "la global", prin aceste Organisme, sau numai nominal?
Multumesc frumos?
CHKa
Utilizator 1din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
Accesul la justitie e neingradit , poate oricine actiona . Vorba e daca are sorti de izbanda. O lege poate fi prorogata. Dar , vorbind asa , ca intre noi , pensionarii , vi se pare logic sa creasca ceva - orice - cu 40% dintrodata ? in afara de aluat... Eu sunt pensionara de aproape 4 ani , am iesit cu o pensie cam de 75% din ultimul salariu , cam cum era pe vremuri cuantumul pensiei ( pe legea 3 ) . In nici 4 ani , pensia mea a ajuns cu peste 300 lei mai mare decat salariul din anul pensionarii , si asta nu e normal . Nu am avut, de-a lungul vietii salarii mai mari si in ultima perioada mai mici , nici vorba , nici grupe de munca . Si mie mi-ar place o pensie cat de mare , banii nu sunt prea multi niciodata , dar ce nu are logica si acoperire economica , nu are si pace... Si noi , pensionarii putem gandi, ca nu doare , si asta ar trebui sa facem cand ne uitam la posturi tv sau la politicieni care, in cautare de audienta sau voturi , ne spun ce stiu ca vrem sa auzim....
raser
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimată doamnă,
Mulțumesc pentru răspuns! Întrebarea mea se referea exclusiv la procedura de acționare în judecată. Faptul ca-mi vorbiți de „creșterea aluatului”, îmi dovedește că nu ați citit legea pensiilor (Lg 127/2019), lege aprobată, promulgata, publicată etc. Cred că nu știți nici ce este prevăzut pentru anul viitor, când toate pensiile trebuie recalculate după o altă logică.
Dacă sunteți mulțumită cu puțin sau cu nimic, să fiți sănătoasă! Părerea mea este că dvs. nu gândiți ca un pensionar!
Stimate @raser , ati fost agesiv in raspunsul dvs. si zau ca nu meritam asta . E adevarat , raspunsul meu nu este unul juridic , vroiam doar sa va indrept atentia si in alta directie , atata tot . Sa stiti ca am studiat legea 127/2019 , doar ma privste si pe mine . Stiu si de ce a fost initiata si adoptata , si stiti si dvs. : pentru ca suntem multi , cam 5,5 milioane , si , daca multumesti pensionarii , ai tot atatea potentiale voturi. E adevarat ca nu gandesc ca un pensionar , nu e nevoie sa gandesc ca cel putin 90% dintre noi , vreau sa cred ca pot gandi si singura . Numarul nu garanteaza ca au si dreptate . Si va argumentez de ce spun asta : in 2016 , cand am intrat in sistem , am avut salariul de cam 530 euro , la cursul de atunci , iar pensia mea de 400 euro , sume nete . Astazi, pensia mea este de 560 euro , la cursul de azi , deci mai mare decat salariul , in nici 4 ani . De la 01.09.2021 , odata cu schimbarea modului de calcul , pensia mea bruta va fi de peste 900 euro , luind un curs de 5 lei/ euro, presupun ca se va ajunge la acest nivel . Am ceva peste 60 punctaj de pensie , puteti face si dvs. calculul. Ei bine, asta spuneam eu , ca nu e normal ca pensia mea sa ajunga la aproape dublul salariului fara sa fie justificat prin inflatie , ati vazut , am transformat tot in euro . Si in nici un caz o asemenea crestere nu este sustenabila , nici pe termen scurt , cu atat mai putin pentru ( practic ) totdeauna . Vedeti ce se intampla in economie , ca doar de acolo vin bani la buget , se inchid firme , creste in ritm alert somajul , in intreaga lume. Amintiti-va ce a insemnat in 2008 falimentul unei banci americane , si la ce criza mondiala s-a ajuns, mi-e teama sa ma gandesc ce criza ne asteapta in conditiile de azi . In opinia mea , sa aplici aceasta majorare in procentul prevazut nu se poate face decat dand drumul tiparnitei de bani. Si vom ajunge iar sa fim milionari , cum am mai fost , si de fapt sa traim de pe o zi pe alta . Soarta unor eventuale procese eu nu o stiu , dar si cu legea 250/2007 s-au deschis actiuni si rezultatele au fost zero . Urarea dvs. sa fiu sanatoasa , chiar daca a fost malitioasa , eu v-o intorc , dar cu toata sinceritatea - sa aveti sanatate multa .
raser
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamna, eu m-am adresat "Avocat.net" în speranța ca voi primi un răspuns de specialitate. Cu ceva ani în urma, avocații răspundeau la astfel de întrebări. Acum, se pare ca s-au mai modificat regulile. Altfel, pentru impresii, păreri, idei, exista alte medii de socializare!
Cele bune!
freeanifer
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ziua
Scuze pentru intruziune.
"Intrebare: care este procedura juridica? " Care este totusi procedura ?
Pe cont propriu . Un model de chemare in judecata care trebuie depus la Curtea de Apel.
Va multumesc anticipat.
raser a scris:
Doamna, eu m-am adresat "Avocat.net" în speranța ca voi primi un răspuns de specialitate. Cu ceva ani în urma, avocații răspundeau la astfel de întrebări. Acum, se pare ca s-au mai modificat regulile. Altfel, pentru impresii, păreri, idei, exista alte medii de socializare!
Cele bune!