Buna ziua,
Va deranjez cu urmatoarea problema pentru un vecin de-al meu:
Vecinul meu are unul din copii cu handicap (autism) si in acest sens primeste de la Primaria localitatii noastre un salariu (de tutore, de asistent sau nu stiu cum se numeste). In zona este creata o anume comunitate a familiilor copii cu autism pentru ca i-au dus la aunele clase speciale de pregatire, se ajuta intre ei cu medicamentele specifice etc.. Uniii sunt din alte localitati din Ilfov. In discutii intre ei au aflat ca au salarizare diferita. Astfel, vecinul meu primeste un salariu mai mic decat alte persoane in situatia lui. Deasemenea unele din acele persoane (tutore sau cum se numesc) primesc si tichete de masa pe cand vecinul meu nu primeste. Din cate am inteles de la vecinul meu nici nu-i este platita de catre Primarie, contributia la pensie (!!!) Intrebarea este::
1..Care sunt reglementarile legale in baza carora se acorda acest tip de salariu si bonificatiile respective (articolele de lege)? Se face aceasta salarizare functie de pregatirea profesionala a tutorelui (anii de scoala, vechimea in munca etc.)?
2. De ce unele Primarii dau salarii mai mari unor astfel de categorii de salariati si altele dau salariii mai mici? Depinde de posibilitatile primariilor aceasta salarizare? Este posibil ca primaria sa nu plateasca CAS-ul aferent unor astfel de salariati?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
1. Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.
In speta,avem Legea 153/2017.
2. entru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul familiei ocupaționale «Administrație» din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale, din instituțiile și serviciile publice de interes local și județean din subordinea acestora, salariile de bază se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a Consiliului General al Municipiului București, după caz, în urma consultării organizației sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, a reprezentanților salariaților.
Legea 153/2017
culturarov
Pentru institutii din subordinea consiliului local(case de cultura,biblioteci),pentru care exista grile,cum se salarizeaza?tot cu hotarare de consiliu local? (vezi toată discuția)