Certificatul de performanta energetica a cladirii este eliberat de catre un auditor energetic atestat, in urma unei expertize energetice si este valabil zece ani de la data emiterii.
Atestarea auditorilor energetici pentru cladiri si instalatiile aferente acestora corespunde prevederilor Legii nr.325/27.05.2002 pentru aprobarea O.G. 29/30.01.2001 "Privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice" si a "Metodologiei privind atestarea auditorilor energetici pentru cladiri", aprobata de MLPTL cu Ordinul nr. 1850/11.11.2002, avand indicativul MP 017 - 02.
Prin urmare trebuie sa detineti un atestat de specialitate.
Inscrierea pentru sustinerea examenului de auditor energetic se face printr-o cerere tip in care se precizeaza, pe langa datele de identificare a solicitantului, specialitatea si gradul pentru care se solicita atestarea.
Candidatii vor prezenta si urmatoarele documente pe langa cererea de inscriere la examenul de atestare:
- memoriu de activitate in care se precizeaza pregatirea profesionala, apartenenta la asociatii profesionale, situatia profesionala actuala, experienta profesionala cu precizarea intreprinderilor sau agentilor economici in cadrul carora si-a desfasurat activitatea, perioade, functii etc. si precizarea celor mai importante lucrari proiectate in domeniu, cu detalierea solutiilor adoptate (date constructive);
- copie xerografiata a diplomei de absolvire a institutului de invatamant superior - cursuri de lunga durata;
- 3 recomandari din care: 2 din partea unor intreprinderi sau agenti economici in cadrul carora si-a desfasurat activitatea, a unor personalitati recunoscute in domeniu si o recomandare din partea asociatiei profesionale in domeniu;
- declaratia scrisa, pe proprie raspundere, ca nu are cazier; daca are cazier, va prezenta o copie legalizata dupa acesta;
- copie xerografiata a cartii de munca.
Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un specialist care solicita atestarea pentru auditor energetic sunt urmatoarele:
- sa aiba cetatenie romana;
- sa fie inginer constructor, absolvent al unui institut sau facultati de constructii.
- sa fie arhitect, absolvent al unui institut de arhitectura sau facultati de constructii si arhitectura;
- sa fie inginer de instalatii, absolvent al unei facultati de instalatii pentru constructii;
- sa fie inginer mecanic sau energetic, absolvent al unei facultati de mecanica sau energetica.
- sa corespunda cerintelor examinarii in comisia de atestare pentru specialitatea si gradul solicitat;
Inginerii cu pregatire similara inginerilor de instalatii pentru constructii incadrati in lista de profile si specialitati emisa de Facultatea de Instalatii din Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, sau specialisti de inalta calificare care au lucrat in domeniu, pot fi admisi la atestare pe baza avizului comisiei de examinare, confirmarea facandu-se de reprezentantul MLPTL din comisie.
Absolventii romani cu diploma obtinuta in strainatate trebuie sa prezinte echivalarea acesteia de la Ministerul Invatamantului si Cercetarii.
Specialistii care solicita atestarea pentru auditorii energetici gradul I trebuie sa aiba activitate in invatamant, cercetare, proiectare sau executie ca arhitect, inginer constructor, inginer de instalatii sau specialitati similare celor de instalatii, de cel putin 10 ani.
Specialistii care solicita atestarea pentru auditorii energetici gradul II trebuie sa aiba activitate in invatamant, cercetare, proiectare sau executie ca arhitect, inginer constructor, inginer de instalatii sau specialitati similare celor de instalatii, de cel putin 6 ani.
Conditia de vechime minima de 10 ani pentru auditori energetici gradul I si de 6 ani pentru auditori energetici gradul II poate fi redusa cu maximum 2 ani de catre comisiile de atestare, in cazul in care specialistii dovedesc, prin activitatea depusa, realizari deosebite in specialitatea si gradul pentru care solicita atestarea.
Detalii despre examen si locatii poti consulta urmatorul link
[ link extern ]