avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Petrecere in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Petrecere in apartament

-pe data de 21 decembrie este ziua mea de nastere si doresc sa mi-o serbez acasa. de sf. andrei, tot acasa mi-am serbat onomastica, dupa orele de liniste si am avut probleme cu vecinii care au sunat la politia comunitara.
-va rog sa ma ajutati cu o metoda legala prin care as putea sa imi serbez linistit ziua de nastere fara sa ma mai gandesc la vecini si la politie
- am inteles ca se face o cerere la asociatie. cum ar trebuii sa arate aceasca cerere?
-sa pun anunt la intrarea in scara?

multumesc mult :)
Prevederea legala pe care trebuie s-o aveti in vedere este L 61/1991 modificata si completata, cu privire la tulburarea linistii pubice. Aceasta are prevederi imperative si fiind o lege de ordine publica, nu poate fi incalcata prin contracte sau conventii.
In concluzie, cererea dvs. la administratie nu are un temei legal. Puteti insa discuta cu presedintele (care poate discuta, probabil si cu unii dintre vecini cu care dvs. comunicati mai greu) si astfel puteti evita plangerile. In acelasi timp, incercati, exact cum ati spus, sa va serbati ziua "linistit", in limita relativ acceptabila si acceptata si de vecinii dvs.
multumesc mult :)
Sa iti serbezi ziua de nastere sau orice alt eveniment este de bun simt ca ceilalti locatari sa nu ridice pretentii sau sa creeze conflicte de genul pastrarii linistii.
Totusi daca traiesti intr-un bloc trebuie sa iti respecti vecinii ca sa fi la randul tau respectat.
Exista ore de liniste 22 - 07 insa cazul tau este o exceptie daca nu ti-ai facut un obicei in a serba des.
In general, respectand de regula orele de liniste, poti asculta muzica tare, insa nu za zboare geamurile iar daca vrei tare rau e bine sa ai si peretii izolati fonic sau pur si simplu recurgi la casti.

Din punct de vedere legal situatiile de tulburare a linistii publice sunt reglementate in Legea nr. 61/1991 (Actualizata 2008), pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

....Art. 2. - Constituie contraventie
28) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;

29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;

291). organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban;

Prin urmare, trebuie sa existe intelegere din partea vecinilor iar faptul ca faci cerere la asociatie este ceva nereglementat insa poate constitui o metoda de prevenire a unor posibile neplaceri.

Poti sa asculti si la patefon daca unui vecin i se pune pata pe tine si considera ca il deranjezi poate sa depuna o reclamatie, iar politia te va amenda pentru perturbarea linistii publice. Daca nu exista intelegere si bun simt din partea vecinilor poti primi amenda iar daca stai intr-un bloc de pensionari iti sugerez sa te muti cat mai repede.

Oricum politia nu te amendeaza la prima abatere.
Daca esti pe faza de 2-3 ori si opresti muzica inainte sa iti ajunga la usa nu o sa il mai creada pe reclamagiu si nu mai vine.
Oricum frumos si civilizat e sa se ajunga la un consens prin faptul ca anunti asociatia printr-o cerere in care precizezi intervalul orar cand va avea loc petrecerea si eventual anunti vecinii direct afectati ( sus/jos/dreapta/stanga).Poti afisa si la intrarea in bloc un astfel de anunt.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
deiutu a scris:

-va rog sa ma ajutati cu o metoda legala prin care as putea sa imi serbez linistit ziua de nastere fara sa ma mai gandesc la vecini si la politie
- am inteles ca se face o cerere la asociatie. cum ar trebuii sa arate aceasca cerere?
-sa pun anunt la intrarea in scara?

Puteti sarbatori ziua de nastere fara a deranja vecinii, la un local, un restaurant, un bar, etc. Pentru adulti sunt peste tot asemenea localuri. In ultimii ani se gasesc localuri pentru petreceri chiar si pentru copii. Noi am apelat la acestea si este foarte bine. Fara grija vecinilor, fara deranj in casa si curatenie apoi o zi intreaga, fara teama ca-mi da foc la perdele sau ca-mi varsa mancarea pe canapele, etc. Iar musafirii mai si trebuie sa plece, ca se inchide localul, pe cand acasa mai putea ramane sa doarma la mine ca-i era rau sau era prea obosit.

Asociatia nu are nici o responsabilitate, nu poate interveni. Se mai intampla totusi sa se faca un pic de zgomot (nici intr-un caz sa se joace sarba in apartament) cand petrecem in familie si mai vine o familie, doua eventual cu copiii. Atunci se poate vorbi cu vecinul de dedesubt si sa ne scuzam ca o sa-l deranjam un pic, eventual invitandu-l la mica noastra petrecere.

Afisarea petrecerii la intrarea in scara nu este o modalitate de a va scuza sau de a respecta linistea vecinilor. Pe o scara pot locui peste 100 persoane. Daca fiecare ar sarbatori o data la ziua de nastere si inca o data sau chiar de 2 ori de ziua numelui, ar insemna sa avem si 300 de petreceri pe an. Adica punem afis permanent ca in aceasta scara este o petrecere continua. Cine vrea sa se odihneasca sa mearga la hotel.
ok....ai dreptate cu restaurantul sau club. am vrut initial sa fac asa, sa plec de acasa, sa merg intr`un local undeva unde nu imi are nimeni treaba. ideea este ca financiar nu stau extrem de bine si in momentul de fata mi se pare destul de mult sa ma rasfat intr`un local asa ca nu am alta optiune....

oricum ....asta este cea mai buna metoda (cea cu petrecerea intr`un local)

am stat de vorba cu vecinii din pereti, de sus si de jos....au parut destul de intelegatori.....o sa vad eu la noapte cat de intelegatori au fost.


multumesc tuturor!

Alte discuții în legătură

Ore de liniste SirbuMihai SirbuMihai Doresc si eu sa stiu care sunt orele de liniste,va rog! Astazi imi serbez ziua de nastere si am imprumutat un sistem mai puternic. Nici nu i-am dat drumu\' ... (vezi toată discuția)
Legea privind linistea folette folette De ani de zile tot auzim diverse variante referitoare la orele de liniste. Care este varianta corecta? intre ce ore precizeaza legea ca vecinii nu au voie sa ... (vezi toată discuția)
Legea privind tulburarea linistii publice laurica.ionica laurica.ionica Buna ziua! Am si eu o intrebare...in curand o sa implinesc 18 ani ...pot primi amenda pt tulburarea linistii publice dak dau muzica tare dupa 22???tinand cont ... (vezi toată discuția)