avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala

Buna ziua,

Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea unor concedieri individuale, motivatia fiind cea des intalnita- reorganizarea activitatii din cauze economice si desfiintarea postului.
Unul dintre posturile desfiintate a fost si cel de consilier juridic. Nimic ciudat pana aici. Totusi, avand in vedere activitatea juridica complexa societatea respectiva a apelat la angajarea cu contract de colaborare a unui avocat. Precizez ca angajarea avocatului respectiv a avut loc in perioada in care consilierul juridic concediat se afla in preaviz.
Prin prin urmare intrebarea mea este scurta ...concedierea consilierului juridic a fost legala, in sensul ca au fost indeplinite conditiile cerute de lege, si anume=desfiintarea locului de munca a fost efectiva? (Precizez ca in organigrama societatii respective a mai ramas un post de consilier juridic deoarece persoana care il ocupa este in concediu de crestere copil si prin urmare are c.i.m. suspendat).
Doresc sa adaug si faptul ca nu au existate probleme de ordin profesional care sa justifice concedierea consilierului juridic, iar contractul cu avocatul era din punct de vedere financiar mai costisitor decat un contract de munca?
Astept cu interes opiniile dumneavoastra.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: VIOLETA CIUREA , Avocat 13:56, 24 Decembrie 2009
Trebuie sa existe un program de reorganizare aprobat de AGA .
,,Cauza reala si serioasa,, trebuie dovedita de angajator . Angajatorul trebuie sa motiveze in decizia de incetare a CIM , cauza desfiintarii locului de munca .

Codul muncii
Art. 74. - (1) Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
a) motivele care determina concedierea;
...
Art. 76. - Concedierea dispusa cu nerespectarea procedurii prevazute de lege este lovita de nulitate absoluta.

Art. 77. - In caz de conflict de munca angajatorul nu poate invoca in fata instantei alte motive de fapt sau de drept decat cele precizate in decizia de concediere.

Art. 78. - (1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.

Succes
Multumesc pentru lamuriri!

Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedieri snowgirl19 snowgirl19 Buna ziua! incepand cu 1 ianuarie am fost anuntata ca urmeaza sa disponibilizam cativa oameni pe motive economice. Astfel, vom fi nevoiti sa desfiintam ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Concediere ilegala, actiune in instanta tata1234 tata1234 Buna! Daca ma poate indruma cineva, cu sfaturi, un link pe net, cu orice. Am fost concediata pe nedrept, prin desfiintare postului, cea ce nu corespunde ... (vezi toată discuția)