avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologică a apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologică a apometrelor

Buna ziua
Am si eu o intrebare stie cineva cum se face verificarea metrologica a unui apometru ? E lege data cum ca proprietarul trebuie sa ia parte la verificarea metrologica?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:48, 2 Septembrie 2020
E lege dată, NML 003-05, cum ca apometrele din apartamente nu se verifica obligatoriu metrologic. Din 2005.
Eu stau la casa si de curand am avut un consum de 98 de m3 de apa intr-o luna am facut cerere sa vina sa se verifice apometrul si acestia i-au facut verificarea metrologica la ei la sediu nu stiu daca e un sediu acreditat sau nu cert e ca verificarea a iesit pozitiva la apometru... Timp de 2 sapt cat am asteptat sa vina sa verifice apometrul noi l-am verificat si acesta inregistra la 24 de ore un m3 de apa la 3 persoane e un lucru normal si cu apometrul ce l-a inlocuit in 3 saptamani am inregistra 7 m3 de apa...acum Furnizorul zice ca acesta e consumul nostru...cum as putea proceda in situatia asta?
Nu stiti sa prezentati problema, de aceea nu primiti raspunsuri exacte. Nici acum nu ati scris concret si corect ceea ce se intimpla. Ce am inteles eu din ultimul dvs. mesaj:
1. Apometrul pe care l-ati avut instalat a avut into luna anterioara un consum afisat de 98 mc.
2. Ati anuntat furnizorul de apa sa verifice aparatul.
3. Pina sa faca verificarea vi s-a montat temporar un alt contor.

De aici nu se mai intelege, care dintre cele doua apometre, cel intitial si cel temporar, ce consum au.

Daca sunteti doar 3 persoane, un consum normal al unei locuinte nu poate depasi intr-o luna 7 mc de persoana. Deci ar trebui sa aveti lunar cam 15-21 mc consumati.

Obligatia legala o are furnizorul de apa sa verifice aparatul, care e al lui. Apometrele se verifica nu la sediul furnizorului, prin lege ele se verifica la firme autorizate de Biroul Român de Metrologie Legala (BRML). Legea nu precizeaza ca proprietarul locuintei poate sau nu poate sa fie de fata. Legea se ocupa de anumite caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca aparatul la testare. Fiecare firma autorizata BRML (sau chiar BRML in anumite localitati are standuri de verificare) emite un buletin de verificare a acelui aparat, cu datele obtinute la acea masurataoare (seria aparatului), cu numele persoanei care a facut verificarea etc.

Insa , intre 98 si 20 mc pe luna e o diferenta uriasa.

Orice astfel de aparat se poate verifica insa de catre proprietar cu vase calibrate, la care le stiti exact volumul, cazi, butoaie, sau chiar cuburi de plastic de 1 mc. Pentru asta opriti orice consumator casnic si notati indicatia de pe contor, mai ales cele legate de litri. Aparatul trebuie sa nu mai indice nimic, orice ac indicator trebuie sa stea nemiscat. Dupa aceea la un robinet de acasa conectati un furtun si dati drumul sa umpleti acel vas calibrat. Opriti curgerea cind ati atins cantitatea maxima de pe acel vas. Cititi indicatia apometrului din nou. Faceti diferenta intre indecsi si obtineti cantitatea masurata. Uneori (e mai greu sa ai asa ceva) se mai poate folosi si un cintar, pentru sute de kilograme. Vasul, chiar necalibrat, se umple cu apa, stind pe cintar. 1 litru de apa are apx. 1kg.

Asa va veti da seama care e apometrul defect.
apometrele din apartamente sunt considerate...REPARTITOARE

Alte discuții în legătură

Problema - verificarea metrologica a contoarelor larrablue larrablue Tatal meu este administrator de bloc si i s-a cerut de la primarie sa se verifice metrologic contuarele in bloc. Problema este ca multi nu sunt de acord, ... (vezi toată discuția)
Mod repartizare diferențe apă în bloc mixt DaniSarah DaniSarah Mod repartizare diferențe apă în bloc în care un sfert dintre apartamente au contoare cu CD, 5 fără repartitoare de costuri pt apă rece/caldă, iar ... (vezi toată discuția)