avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu militar obligatoriu - pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu militar obligatoriu - pensie

Buna ziua.va rog sa ma lamuriti daca stagiul militar obligatoriu este luat in considerare pentru realizarea stagiului complet de cotizare de 35 de ani necesar pentru pensia la limita de varsta. incadrat in campul muncii in 11 august 1986 ,incorporat in 10 septembrie 1986 lasat la vatra in 14 ianuarie 1988, reluat activitatea in baza aceluiasi contract in 29 ianuarie 1988. exista vreo reglementare legala care sa specifice obligativitatea legala privind reluarea activitatii in termen de 14 zile sau 15 zile de la lasarea la vatra? Va multumesc si va doresc o zi frumoasa.
Ultima modificare: Vineri, 14 August 2020
bexxx, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:34, 15 August 2020
Legea nr.1/19070
art.9
Salariatul cu contract de muncă pe durata nedeterminată, care s-a încadrat în termen de 90 de zile de la încetarea motivului pentru care nu a mai lucrat, beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate în următoarele cazuri:
....
e) a îndeplinit obligaţii militare sau a încetat activitatea ca militar în cadrele permanente sau ca personal militarizat, în condiţiile Decretului nr. 407/1958;
....

Legea nr.3/1977
art.20
(1) La stabilirea vechimii în munca se ia în considerare și timpul în care persoana:
....
d) a îndeplinit serviciul militar în termen, a fost elev al unei școli militare sau al unei instituții de învățămînt superior militare, a fost concentrata, mobilizata sau în prizonierat; de acest drept beneficiază și cei pensionați după 1 iulie 1977. Drepturile cuvenite se vor acorda de la data intrării în vigoare a legii, la cerere, începînd cu luna următoare depunerii acesteia.
....


Legea nr.263/2010
art. 16
Constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii:
a) vechimea în muncă recunoscută pentru stabilirea pensiilor până la data de 1 aprilie 2001;
....

In speta, pentru pensia la limita de varsta se iau in considerare toate perioadele de stagiu de cotizare stagiului de cotizare, inclusiv perioada în care asiguratul a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.
Raspunsul dvs se refera si la incadrarea in munca cu contract de munca pe perioada determinata? mentionez ca incadrarea in munca a fost pe 11 august 1986 pe durata determinata si reluarea activitatii pe 29 ianuarie 1988 in baza aceluiasi contract. multumesc.
In opinia mea, da ...va redau prevederile din Codul Muncii in vigoare la acea perioada:

art.72
(1) Pentru persoanele care, fiind încadrate în munca, sînt chemate să-şi satisfacă serviciul militar, contractul de muncă se menţine, iar această perioadă de satisfacere a serviciului militar intră în calculul vechimii neîntrerupte în aceeaşi unitate; cel în cauza are obligaţia sa revină la locul de muncă în termen de 30 de zile de la satisfacerea serviciului militar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! am facut armata in perioada 1986-1988.nu am lucrat ... Papell Papell Buna seara! Am facut armata in perioada 1986-1988.Nu am lucrat inainte de incorporare.Ma poate ajuta cu ceva la pensie aceasta perioada? Multumesc! (vezi toată discuția)
Stagiul militar se calculeaza la vechimea in munca? jericho_girl jericho_girl Am fost incorporat pentru stagiul militar la 19.02.1978, am fost lasat la vatra pe 11.06.1979 si am reluat activitatea pe baza aceluiasi contract de munca la ... (vezi toată discuția)
Stagiul militar pe platforma uranus la casa republicii Angelica.Dumitru Angelica.Dumitru Sotul a fost caporal in perioada 1987 1988 pe platforma uranus la casa republicii . Perioada respectiva se considera vechime in munca ? Si cum? (vezi toată discuția)