avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune in evacuare sau in revendicare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune in evacuare sau in revendicare?

Buna ziua. Intrebarea mea este urmatoarea:

Am dat avans la un imobil insa ulterior vanzatorul nu a mai dorit sa perfecteze actele. Am castigat in tribunal prin actiune in constatare. Decizie definitiva si irevocabila.

Acum, pentru a intra in posesia imobilului, trebuie sa intentez o actiune in evacuare sau in revendicare?

Astept raspunsurile dvs. Multumesc mult.


Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 10:00, 21 Decembrie 2009
Actiune in constatarea existentei carui drept: de proprietate sau a unui drept de creanta constind in obligatia celui ce se obliga sa vanda de a perfecta vanzarea prin incheierea actelor? (obligatie de a face)
Consider posibila prima varianta (deoarece cf. art.1295 C.civ. "vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator....indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul inca nu se va fi dat iar pretul inca nu se va fi numarat") . In acest caz nu mai poate fi vorba de revendicare, deoarece hotararea in constatare tine loc de act de proprietate, fiind necesara numai intrarea in posesia bunului. Deci introduceti o actiune in evacuare. Va indic si sa intabulati dreptul de proprietate cat mai repede.
Daca este vorba de constatarea altui drept, atunci reveniti cu precizarea.
Constatarea in actiune a unui Drept de proprietate. Multumesc pt raspuns.

Am intrebat asta pt ca mi s-a transmis de catre avocatul partii adverse ca o sa fie nevoie de revendicare, desi mi se pare absurd din moment ce hotararea ramasa definitiva tine loc de titlu de proprietate iar eu nu am fost niciodata in posesia imobilului ca sa incerc sa mi-l revendic.
Eu cred ca in nici un caz nu trebuie promovata o actiune in constatatere, deoarece , prin internediul acestei actiuni , se cere constatarea unei stari de drept, ori aceasta stare , situatie, tocmai a fost hotarata. Deci dvs. aveti proprietatea imobilului, urmand doar sa intrati si in posesia deplina a locuintei. Cum ar veni , sunteti un proprietar neposesor , asa incat , se impune introducerea unei actiune in realizarea dreptului , fiindca vorbim despre o stare de fapt , starea de drept este deja nascuta . Actiunea in realizarea dreptului este intr-un fel, o actiune in revendicare, asa incat , avocatul partii adverse nu a gresit.
Un avocat sustine actiunea in evacuare, altul actiunea in revendicare.

Mai pot primi o opinie? Eventual si motivata?

Multumesc.
Hotararea judecatoreasca e un act autentic care atesta dreptul de proprietate al dumneavoastra asupra bunului.Prin urmare actiunea in revendicare imobiliara are ca obiect redobandirea dreptului de proprietate , or , in cazul dumneavoastra , aceasta ar fi inadmisibila.

Alte discuții în legătură

Nerespectare- hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila cryo cryo Am cumparat un imobil in 2006 si am incheiat contract de vanzare-cumparare. La cateva luni vanzatorul m-a convins sa inchei un contract de intretinere pentru ... (vezi toată discuția)
Unde trebuie sa fac reclamatie daca mi s-a inchis o boxa de un vecin laura_gg laura_gg Boxa este trecuta in actul de proprietate. Vecinul refuza sa o elibereze. Ce pasi trebuie sa urmez? Multumesc! (vezi toată discuția)
Actiune in constatare sau in realizare de drepturi? dandanaua dandanaua Printr-o actiune promovata in instanta in 1998, reclamantii solicita sa se constate ca sunt proprietarii unor imobile, ca acestea au fost preluate fara titlu ... (vezi toată discuția)