avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumparare teren intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumparare teren intravilan

Buna ziua! Doresc sa cumpar un teren intravilan de 700mp (7lx100L) de la o persoana care are un act de schimb (a schimbat un apartament cu o casa + cateva terenuri) peintr-o chitamta de mana cu martori, in anul 2000. Acesta are si titlul de proprietate, dar este pe numele persoane cu care a facut schimbul. Intrebarea mea este, de fapt, pot cumpara legal acest teren de la aceasta persoana fara sa am probleme pe viitor?
Si o nelamurire: pot construi ceva pe el? Sunt constient ca la 7m latime nu prea ai ce, dar sunt curios. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 02:10, 17 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Spuneti persoanei de la care vreti sa cumparati , sa isi intabuleze proprietatea si apoi cumparati.
Este si in functie de pret, adica daca pretu-i mic si riscu-i mic, mai sunt si alte modalitati de a intra in posesia terenului.
Cat priveste latimea aia de 7 metri, trebuie scos de la primarie un certificat de urbanism si acolo vedeti conditiile pentru o eventuala edificare de cladire samd.
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2020
trandafir2, moderator

trandafir2 a scris:

Spuneti persoanei de la care vreti sa cumparati , sa isi intabuleze proprietatea si apoi cumparati.
Este si in functie de pret, adica daca pretu-i mic si riscu-i mic, mai sunt si alte modalitati de a intra in posesia terenului.
Cat priveste latimea aia de 7 metri, trebuie scos de la primarie un certificat de urbanism si acolo vedeti conditiile pentru o eventuala edificare de cladire samd.

Nu isi va intabula in veci proprietatea cu act de mână.
Persoană de la care vrea să cumpere, legal, nu este proprietar.
Clar. Dar sa nu adaugam la text, cum se spune.
Nu a spus nimeni ca-si intabuleaza cineva proprietatea cu act de mana, eu i-am spus doar ce trebuie uzerul sa-i spuna vanzatorului. Este treaba vanzatorului, cum rezolva problema cu autorul lui si cum intabuleaza terenul. Caci de rezolvat o poate rezolva, atata vreme cat, citez: "Acesta are si titlul de proprietate, dar este pe numele persoane cu care a facut schimbul". Pe scurt, vanzatorul initial o rezolva cu cel de-al doilea, care la randul lui o rezolva cu uzerul nostru. Deci se poate :)).
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si atunci ce sens are să dăm niste sfaturi asupra unei situații care este foarte puțin probabil să se întâmple?
De ce vorbim despre intabulare, daca in cazul de fata ea nu poate fi facuta?
Pentru user: omul nu are acte. Proprietar este cealaltă persoana, cu care a facut schimbul și care are titlul de proprietate.
Vedeti pe rolul cui este terenul la Primărie.
Dacă e pe rolul proprietarului cu titlul, cu el trebuie să tranzacționati. De la el cumpărați, bineînțeles, daca vrea sa vândă.
Dacă e pe rolul celuilalt, nasol...
Ei trebuie să refacă acel contract de schimb, legal, la notar sau sa se adreseze instanței.
Nu va apucati sa dati banii, daca vânzătorul nu are actele in regulă.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, am spus ca vanzatorul trebuie sa isi intabuleze proprietatea, nu am spus ca poate sa o faca cu act de mana,
iar dvs v-am spus ca adaugati la text, nu stiu ..., ori nu cititi ce se vede, ori nu stiu ce sa mai cred ...

Intabularea poate fi facuta si trebuie sa fie facuta pe numele vanzatorului actual (asta cu care a negociat userul).
Nu poate userul sa tranzactioneze cu cel care figureaza pe titlu. Ce-i spuneti dvs, ca sa il caute pe primul proprietar (cel care este pe titlu) este o ..., no comment,
Cel care figureaza pe titlu a facut un schimb, gata, in locul apartamentului (in care probabil ca acum si locuieste) a dat o casa si niste terenuri - ca au chitanta de mana, ca nu au finalizat actele este treaba lor. Sunt o multime de astfel de cazuri, nu este o raritate.
Atentie, primul vanzator, a dat terenul, cu acte, fara acte, prezumate antecontract sau ce or fi, terenul a fost dat acolo, in speta s-a transmis posesia - verificati la posesie, verificati la antecontract, verificati la vanzarea bunului altuia, verificati la termene, verificati la ratificare, verificati la conditie, samd. Ei bun, acum nu poate sa vina si sa mai dea inca o data terenul catre user - ca asta spuneti dvs, ca userul sa tranzactioneze cu primul proprietar.
De la el cumpărați, bineînțeles, daca vrea sa vândă.
Adica ala ce sa faca? Sa vanda terenul de doua ori?

Ei, asta nu se poate!! Se poate insa, ce am spus eu initial. Este mai clar cum?
Ultima modificare: Luni, 17 August 2020
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Extras cf pentru un teren obtinut prin act de donatie Dana-Ralucaa Dana-Ralucaa Buna ziua! Detin un teren obtinut prin act de donatie de la bunicii mei. Terenul a fost achizitionat in urma cu multi ani si am doar un contract de ... (vezi toată discuția)
Intabulare case ili47 ili47 Persoana fizica a construit 4 case,pana la receptia santierului a vandut doua case cu antecontract ,au luat in folosinta s-au mutat .Acum cand se face receptia ... (vezi toată discuția)
Termen odificare titlu de proprietate popc popc Buna ziua, As dori sa aflu care este perioada maxima(zile/luni) in care Prefectura /Comisia Judeteana pentru aplicarea Fondului Funciar trebuie sa modifice ... (vezi toată discuția)