In situatia in care un SRL iese din insolventa prin respectarea planului de reorganziare, fidejusorul mai poate fi executat?
Atat timp cat datoriile societatii sunt achitate prin planul confirmat (e adevarat ca intr-un cuantum mult mai mic), pentru diferenta de creanta, creditorul care are instrumente de plata avalizate si contract de fidejusiune, mai poate fi executat silit?
Multumesc.
Opinia mea este ca exista 2 posibilitati:
1. fidejusorul nu poate fi executat in conditiile in care creditorul a votat in sensul aprobarii planului de reorganizare cu diminuarea creantei sale.
2. fidejusorul poate fi executat in situatia in care creditorul a votat in sensul respingerii planului de reorganizare care prevederea diminuarea creantei sale.
Buna ziua,
imi convine raspunsul dvs dar din pacate am gasit in Lg 85 art Art. 140. alin.(4) care prevede ca
"Creditorii conservă acţiunile lor pentru întreaga valoare a creanţelor, împotriva codebitorilor şi a fideiusorilor debitorului, chiar dacă au votat pentru acceptarea planului"
si din pacate creditorii gen banca si IFN continua executarea.
O sa ai caut sa vad daca s-a facut vreo exceptie de neconstitutionalitate.
Mie mi se pare ilegal si imoral, daca societatii i se da voie sa achite datoriile in alt cuantum si isi onoreaza obligatiile asumate, fidejusorul sa mai fie executat pentru diferenta.