avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Sunt femeie, nascuta la data de 9 mai 1961. ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Sunt femeie, nascuta la data de 9 mai 1961. Am inceput ...

Buna ziua!
Sunt femeie, nascuta la data de 9 mai 1961. Am inceput activitatea la 15.10.1984, am avut cateva luni de somaj si cateva luni de concediu fara plata prin anii 1990.
Am depus cererea pentru pensionare anticipata partiala la data de 6 iulie 2020.Astazi am primit decizia de pensionare.
Stagiul complet realizat conform Buletinului de calcul este de 34 ani, 2 luni si 2 zile.Corect, analizand si cele inscrise in cartea de munca.
Indicele de corectie: 1.41. Corect.
Cuantumul penalizarii este 14% pentru 35 luni de anticipare (varsta pentru pensie la limita fiind 62 de ani).Este corecta acest procent?
Si va rog sa ma mai lamuriti asupra unui lucru: scrie ca stagiul complet este 34 ani, din care 33 ani in sistemul public, 4 ani stagiul asimilat(facultatea). Acest stagiu asimilat se va adauga (25% pe an din salariul brut aferent anului de facultate respectiv) dupa atingerea limitei de varsta, corect? Deci pensia se va mai mari cu aceasta suma.
Penalizarea ramane aceeasi pe toata perioada de anticipare, corect?
Va multumesc pentru rabdare si pentru raspunsurile profesionale si pertinente.
Cu stima, o proaspata pensionara
Cel mai recent răspuns: tuilleries , utilizator 16:44, 21 August 2020
Penalizarea este corecta.
Penalizarea ramane in acelasi procent pana la trecerea la limita de varsta.
La trecerea la limita de varsta se va ridica penalizarea si va intra in calcul satagiu asimilat(cursuri universitare de zi).
Buna ziua si multumesc tare mult, domnule Carp! Raspuns la obiect, ca intotdeauna.
Va mai deranjez cu o intrebare: am vazut ca s-a publicat in Monitorul Oficial OUG pentru majorarea pensiilor cu 14% de la 1.09.2020.
As dori sa stiu daca pensia mea se va recalcula cu noul punct de 1.442 lei si astfel, prima pensie o voi primi recalculata, probabil in luna octombrie, avand in vedere ca voi inchide CIM cu data de 15.09.2020.
Multumesc si sa fiti sanatosi, atat dv. cat si intreaga echipa "avocat.net".Faceti un lucru extraordinar, in toate domeniile.
Cu respect!
Punctajul mediu anual din decizie x valoarea punctului de pensie = cuantumul pensiei
Perioada lucrata pana la incetarea CIM nu va intra la acest moment in calculul puctajului mediu anual
Va intra atunci cand veti trece la limita de varsta.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensie anticipata sau anticipata partiala kazimir2048 kazimir2048 Doamne ajuta.Va rog sa ma ajutati si pe mine sa inteleg calculul virstei de pensionare antipata sau partial antipata.Mama nascuta in iunie 1965 are 26 de ani ... (vezi toată discuția)
Diminuarea pentru pensie anticipata partiala ar trebui sa fie in descrestere lunara? erdeisusana erdeisusana Sunt pensionata din iule 2011 anticipat la 55 ani si 4 luni inainte cu 60 luni.In iulie 2016 trebuie sa trec la pensie de batranete.Am fost penalizata cu 45 % ... (vezi toată discuția)
Munca după pensionare anticipată florinm58 florinm58 Am mare nevoie de un sfat priceput si sincer ,am fost sfatuit sa-mi depun dosarul de pensie anticipata ptr. ca acum , anul acesta sunt niste calcule mai ... (vezi toată discuția)