Daca partile nu reusesc sa ajunga la o intelegere amiabila, este obligatoriu prezentarea la postul de politie pe raza caruia s-a intamplat accidentul.
Politistul trebuie sa elibereze un proces verbal in care sa mentioneze constatarile sale de specialist (de asta il plateste statul roman, nu sa frece menta), identificarea parti vatamate si vinovate, inclusiv incadrarea juridica a faptei.
Politistul este obligat sa solicite asigurarea RCA ambilor conducatori auto, altfel, in lipsa acesteia este obligat sa dea amenda partii care nu poate sa demonstreze ca detine o astfel de asigurare.
Am trecut printr-o situatie similara, in care vinovatul se umflase muschii pe el...Politistul i-a adus in vedere ca pana la expirarea termenului de 24 ore in care este obligat sa se prezinte pentru declararea accidentului, sa aduca si dovada ca detine o asigurarea RCA valabila, altfel amenda este una destul de consistenta (min 1000 lei).
Eu nu am mai stat sa fac o copie dupa asigurarea tipului, deoarece am identificat ca auto are asigurare in baza de date administrata de Autoritatea pentru Supraveghere Financiara. Cautati pe internet CEDAM sau regasiti la final linkul (aveti nevoie de numarul de inmatriculare sau seria de sasiu si sa bifati data la care s-a produs accidentul).
Totul este ca in procesul verbal intocmit de politist sa reiasa faptul ca persoana care a condus auto cu numarul X este vinovat de producerea accidentului.
Cu acest proces verbal si cu dovada printata din baza de date CEDAM mergeti direct la compania de asigurare mentionata in documentul printat din baza de date CEDAM si initiati demersurile necesare pentru reparatii.
Daca nu are asigurare, lucrurile incep sa se complice, pentru ca in astfel de situatii, chiar daca este vinovat, va trebui sa recuperati banutii dati pentru reparatii doar printr-o actiune in justitie.
[ link extern ]