avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz plata indemnizatie concediu medical cod 14 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz plata indemnizatie concediu medical cod 14 pentru stagiu mai mic de 6 luni

Bună ziua! Eu și soțul lucram în același loc din aceeași zi motiv pt care sunt sigura pe datele specificate in continuare.
În luna 17 februarie 2020 s-a angajat iar în luna Aprilie 2020 a întrat în concediu medical cod indemnizație 14 (tuberculoza). In luna august 2020, de la munca I se spune ca nu i se va mai plati concediu medical pt ca nu a cotizat la stat.
De la spital, de unde i se dau concediile, i s-a spus ca nu are nicio legătură cotizația la stat cu medicalul de tuberculoza. Pe cuvânt dacă mai înțeleg ceva. Am citit și într-adevăr, cod 14 nu întra în cotizații de stat. Deci?
Ultima modificare: Joi, 27 August 2020
ana-cer, moderator
Cel mai recent răspuns: Sabina T , utilizator 15:36, 29 August 2020
Angajatorul a gresit, probabil nu cunoaste legea. Aratati-i prevederile de mai jos.
Daca refuza, puteti face reclamatie la casa de sanatate.


OUG nr. 158/2005:

ART. 7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

ART. 9
(1) Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA. Lista cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale, precum şi bolile infectocontagioase din grupa A este stabilită prin hotărâre a Guvernului.
(2) În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru carantină, fără îndeplinirea condiţiei privind stagiul de asigurare.

ART. 10
(6) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31, baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurări sociale o constituie media veniturilor lunare realizate sau, după caz, venitul lunar din prima lună de activitate, cu respectarea prevederilor alin. (4).



Mulțumesc .
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical cod 14 busubianca busubianca Pentru o persoana care este angajata de 1 luna, nu indeplineste stagiul de cotizare de 6 luni in firma, dar are concediu medical din luna urmatoare cu codul ... (vezi toată discuția)
Concediul medical in prima luna de angajare ramona_i ramona_i Buna ziua! Pe data de 6 aprilie 2010 am fost angajata la o firma, iar pe data de 3 mai 2010 am intrat in concediu medical deoarece am descoperit ca trebuie ... (vezi toată discuția)
Certificat medical cod 14 Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As vrea sa stiu daca un concediu medical cod 14 se suporta intergral din FNUASS.As dori si un art.legislativ in acest sens.Va multumesc. (vezi toată discuția)